VREME VIROZA: Podignite imunitet cele porodice uz samo jedan sastojak!

VREME VIROZA: Podignite imunitet cele porodice uz samo jedan sastojak!

Ljudsko telo kontinuirano je izloženo napadima virusa i bakterija. Imuni sistem je u stalnoj borbi da organizam održi zdravim, a upravo ovi, zimski meseci, karakteristični su po respiratornim infekcijama. Bilo da su u pitanju viroze ili bakterijske infekcije, i deci i odraslima, pored zdrave i izbalansirane ishrane, često su potrebni i dodatni preparati koji mogu da pomognu imunom sistemu da se izbori sa ovim uljezima.

Mnogi od ovih preparata, zbog aktivne materije koju koriste, nisu preporučljivi za celu porodicu, odnosno, imaju ograničenje i kada je u pitanju kontinuirano uzimanje i kada je u pitanju primena kod dece. Jedan od izuzetaka od ovog pravila je ulje ajkuline jetre. Ovo ulje deluje imunostimulativno – stimuliše stvaranje odbrambenih ćelija i na taj način pojačava odgovor organizma na napade bakterija i virusa.

Osim toga, ulje iz ajkuline jetre ima i antikancerogeno dejstvo. Ono sprečava razvoj krvnih sudova tkiva raka, pa tkivo raka ne može da napreduje, jer ostaje bez hranljivih materija. Takođe ima i antioksidativno dejstvo i smanjuje oštećenja ćelija pod dejstvom zračenja i teških metala. Sa druge strane, ono povećava nivo energije jer sadrži komponente koje reaguju sa vodom i oslobađaju kiseonik, koji je glavno gorivo u ćelijama, a zahvaljujući prisustvu omega 3 masnih kiselina smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i mogućnost nastanka tromba, i pomaže zarastanje rana i sprečava nastanak ožiljaka.

Ovo ulje dobija se iz tri vrste ajkula: Centrophorus squamosus, Squalus acanthias i Cethorinus maximus. Kod ovih vrsta jetra čini čak 25% telesne težine, a ulje ajkuline jetre od davnina se koristi na Grenlandu, u Skandinaviji i u Japanu, prevashodno za zarastanje rana i kod prehlade. U novije vreme, sa sagledavanjem svih dobrobiti koje ima ovaj prirodni sastojak, pored prevencije prehlade i gripa, koristi se i kao pomoćna terapija kod kancera, za sprečavanje štetnih posledica zračenja kod radioterapije i kod hemoterapije, ali i za zaštitu kože i zarastanje rana.

 

Isti sastojak kao u majčinom mleku

Ulje dobijeno iz ajkuline jetre bogato je alkoksiglicerolom (AKG). Poznato je da bebe po rođenju iz majčinog mleka dobijaju upravo AKG. On ih štiti od bakterija i virusa, jer nemaju još razvijen sopstveni imunitet. Smatra se da su ove komponente odgovorne za povećanje broja odbrambenih ćelija, a u organizmu se nalaze u koštanoj srži, jetri i slezini.

Poznato je i da deca koja se hrane majčinim mlekom manje oboljevaju, a imaju i bolji imunitet kasnije tokom života. Majčino mleko sadrži deset puta više ovih komponenti od kravljeg mleka, a ulje ajkuline jetre ima dva puta više od majčinog mleka. Tako je uje iz ajkuline jetre najveći prirodni izvor alkoksiglicerola, jedinog antioksidansa koji prodire kroz membranu ćelije i čisti je od slobodnih radikala.


Protiv posledica stresa

Ulje iz ajkuline jetre pokazalo se delotvornim i kod problema izazvanih savremenim načinom života, kao što su alergije, astma, hronični umor, iscrpljenost usled stalnog izlaganja stresu, ali i kod hronične upale grla, sinusa, bronhija, te kod reumatizma i kožnih oboljenja (psorijaza).

Kada je reč o ulju iz ajkuline jetre na domaćem tržištu, "Ajkus" je preparat sa najdužim stažom i kontinuirano se koristi još od 2000. godine.

MERE OPREZA: Kod korišćenja ulja iz ajkuline jetre, važno je napomenuti da kod upotrebe u toku dužeg perioda treba voditi računa o unosu vitamina A i D. Ulje ajkuline jetre sadrži ove vitamine, a njihovim stalnim uzimanjem može doći do pojave hipervitaminoze A i D. Samo u slučaju da preparat nema ovih vitamina, ili ima u malim dozama, može se primenjivati konstantno. Iz tog razloga preparat "Ajkus" sadrži ulje iz ajkuline jetre koje je tehnološki prečišćeno i ne sadrži nezasićene masne kiseline Omegu 3 (EPA i DHA masne kiseline), Omegu 6 i Omegu 9, kao ni vitamine A i D čijim prekomernim unosom može doći do hipervitaminoze. Takođe ne sadrži DDT i PCB, teške metale, kao ni holesterol, konzervanse, boje ili aditive. "Ajkus" je dobijen isključivo fizičkom preradom, a omotač "Ajkus" kapsule je goveđeg porekla, te ga organizam lako prerađuje.

PR

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan