Vrtić "Vila" bogatiji za 42 sadnice drveća (FOTO)

Vrtić "Vila" bogatiji za 42 sadnice drveća (FOTO)

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitai zasadili su danas novo drveće u dvorištu vrtića "Vila" Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".

Sadnice namenjene "Vili" obezbeđene su zahvaljujući ličnoj donaciji zaposlenih u EBRD u Srbiji, a  u vrtiću u Ulici Vojvođanskih brigada biće ukupno zasađena 42 nova drveta.

– Za Grad je ovo najava velike akcije ozelenjavanja 25 lokacija, sa nekoliko hiljada novih zasada, koja počinje ove subote. Veliki je odziv kompanija, sportista, javnih ličnosti koji žele učestvuju, pa pozivam sve Novosađane da nam se pridruže, i da pokažemo na delu da nam treba zeleniji grad, a ne samo na društvenim mrežama. Važno je što smo konsultovali stručnjake, pa ćemo saditi odgovarajuće vrste drveća na lokacijama koje su planskim aktima predviđene za ozelenjavanje. Da se ne bi desilo, kao što je to slučaj na Limanu 2, gde je drveće neplanski na mestu koje je već 20 godina predviđeno za izgradnju vrtića, i ljudi sada misle da je to park. Mi ćemo u drugoj fazi ove akcije raditi i na pošumljavanju oboda grada, jer treba da vodimo računa i o vetrozaštitnim pojasevima. Čekaju nas ozbiljni razgovori sa EBRD, prevashodno oko Spensa – naglasio je Vučević.


Кako je rekla direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai predstoji potpisivanje ugovora za nabavku 35 novih CNG autobusa čime će biti poboljšan kvalitet vazduha u Novom Sadu, a procene su da će zahvaljujući novim autobusima biti smanjena emisija CO2 za 70 posto.

– Novi Sad se pridružio EBRD programu „Zeleni gradovi“ u avgustu 2019. u okviru kojeg će biti izrađen Akcioni plan sa prioritetnim investicijama koje doprinose poboljšanju životne sredine. Nekoliko zelenih projekata je već u pripremi, pre svega rekonstrukcija i poboljšanje energetske efikasnosti SPENS-a, i obnova voznog autobuskog parka novosadskog javnog prevoznika – istakla je Žužana Hargitai.


EBRD je do sada investirala preko 5.6 milijardi evra u Srbiji, od čega je najveći deo namenjen razvoju privatnog sektora i održive infrastrukture. Sa nekoliko gradova u Srbiji trenutno sarađuje na projektima poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i u istraživanju mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan