VUČEVIĆ: Apoteku preuzimaju Nemci, Spens dobija strateškog partnera, kineska kompanija zainteresovana za javne garaže

VUČEVIĆ: Apoteku preuzimaju Nemci, Spens dobija strateškog partnera, kineska kompanija zainteresovana za javne garaže

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je predstavio trenutno stanje kada je reč o tri važna pitanja, odnosno o izgradnji novih javnih garaža, rešavanju statusa Apoteke "Novi Sad" i JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina".

Apoteka "Novi Sad"

Kako je rekao, na javnom pozivu za koncesiju Apoteke ''Novi Sad'', četiri kompanije su otkupile dokumentaciju, a do 3. aprila stigla je ponuda koja je, po prvim procenama, apsolutno validna.

– Radi se o ponudi apoteke ''Benu'' koja je vlasništvo nemačkog ''Feniksa'', i to u iznosu od 4.238.753 evra, ili 362.375 evra više nego što je bila određena početna vrednost od strane Grada za koncesiju na gradskim apotekama na 15 godina. Veoma smo ponosni što je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je zaista strateški rešio problem državnih apoteka. Dobili smo odobrenje od državne Komisije za javno-privatna partnerstva i koncesije, i naš projekat je pravi primer drugim opštinama kako se koncesiono rešava problem državne apoteke. Zadovoljni smo što nam dolazi tako renomirana svetska firma, a mislim da su zadovoljni i svi zaposleni u apotekama, jer znaju da će imati sigurnog poslodavca koji poštuje sve zakonske propise i kolektivne ugovore. Dajemo koncesiju na 15 godina, a Grad ostaje jedini i isključivi vlasnik sve nepokretne i pokretne imovine koja se daje kroz koncesiju. U roku od 25 radnih dana po potpisivanju ugovora, koncesionar je dužan da uplati gotovo tri miliona evra na račun Grada. Do sada je ponuđač dostavio dve bankarske garancije, a treću će dostaviti po potpisivanju ugovora, što očekujemo da se dogodi u junu. Koncesionar je dužan da preuzme 46 zaposlenih, a plate im ne mogu biti niže od današnjih primanja. Danas otvaramo ponudu za davanje u zakup Galenske laboratorije, i tu je obaveza ponuđača da preuzme pet radnika i da im zadrži nivo sadašnjih zarada. Grad zadržava svoju apoteku i jedno prodajno mesto u Veterniku, sa preostalim radnicima, tako da možemo reagovati ukoliko bude problema tokom koncesije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi njegov kabinet. 


Javne garaže

Do 8. aprila mogle su se dostavljati neobavezujuće ponude za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje javnim garažama na sedam lokacija u Novom Sadu, a kako je rekao gradonačelnik stigle su dve ponude.

– Jedna je od velike kineske kompanije koja trenutno ima najveću grinfild investiciju u Srbiji, odnosno od njene ''majke kompanije'', direktno iz Kine. Ponuđeno je 30 miliona evra za izgradnju četiri garaže i to u Ulici Modene, na Trgu republike, u Ulici Vladike Platona i u Šafarikovoj ulici. Ponudili su da izgrade tri podzemne i jednu nadzemnu garažu sa 1175 parking mesta. Drugu ponudu dala je novosadska kompanija za izgradnju garaže u Ulici Modene. Sada imamo jasniju sliku kako tržište reaguje na koncept zajedničkog ulaganja u toj oblasti i znamo kako dalje da se krećemo. Do kraja leta, namera nam je da raspišemo obavezujući javni poziv, tj. tender za koncesiju za garaže, a u projektu ćemo odrediti period koncesije i učešće Grada u profitu od garaža. Ako sve bude teklo prema planu, do kraja godine trebalo bi da krene izgradnja prvih podzemnih garaža u Novom Sadu, i to bez opterećivanja budžeta Grada – istakao je Vučević.

 

 

Sedam ponueda za Spens

Kada je reč o neobavezujućem javnom pozivu za Spens, stiglo je sedam ponuda, od tri strane i četiri domaće kompanije, sa različitim konceptima kako da se taj objekat učini energetski efikasnijim i da mu se smanje gubici.

– Prijatno smo iznenađeni ponudama za Spens, i videćemo koji je model najprihvatljiviji. Inače, smanjili smo gubitke tog gradskog preduzeća za 650 miliona dinara, a u narednim mesecima smanjićemo broj zaposlenih za 68, što na godišnjem nivou donosi uštedu na zaradama od 66 miliona dinara. Grad takođe namerava da pregovara sa bankama i drugim partnerima u pogledu ulaganja u energetski fasadni omotač Spens, s tim da se zadrži trenutni izgled objekta. Ostaje i pitanje upravljanja poslovnim prostorom, i prizemlje je atraktivno za butike i prodavnice, a razmatramo da prvi sprat iskoristimo za vrtiće, ili za inkubatore i biznis habove, s obzirom na to da su u blizini Univerzitet i Naučno-tehnološki park izjavio je Miloš Vučević.


Fabrika čokolade

Takođe, prenose iz Kabineta gradonačelnika, Vučević je govorio i o prvoj investiciji u Jugoistočnoj Evropi kompanije ''Beri Kalebo'', odnosno o izgradnji fabrike čokolade u Novom Sadu.

– Dolaze sa investicijom od 50 miliona evra, zaposliće 100 ljudi, ali će i kooperante tražiti među domaćim privrednicima. Početkom 2021. godine premijum brendovi čokolade i kakaoa će biti proizvedeni u Novom Sadu. Novi Sad je bio konkurentan drugim gradovima iz Srbije i region, a ovu investiciju smo dobili zahvaljujući podršci predsednika Srbije i Vlade. Imamo najavljen dolazak i nemačke kompanije ''BMTS'' koja proizvodi turbo kompresore za automobile i peta je u svetu po proizvodnji. To je investicija od 50 miliona evra, zaposliće 445 radnika, od toga 50 inženjera u njihovom istraživačkom razvojnom centru. Trebalo bi da budu smešteni pored fabrike ''Lir'' u radnoj zoni Sever četiri – istakao je novosadski gradonačelnik i dodao da dobre vesti stižu i iz ''Aptiva'', bivšeg ''Delfaja'' koji će zaposliti još 900 radnika.


- Ponosan sam na ove rezultate, na to što u naš grad žele da ulažu lideri u svojim oblastima i što nas vide kao dobro i sigurno mesto za ulaganje. Oni donose svoj novac, otvaraju radna mesta, plaćaju poreze, što će nam omogućiti da još više ulažemo u razvoj grada i bolje uslove za život – zaključio je gradonačelnik Vučević i zahvalio se svojim saradnicima koji su stručno i operativno izneli pomenute, za Grad važne, projekte, navodi se u saopštenju s pres konferencije u Gradskoj kući. 

Oceni vest:
2
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan