Vučević: Cilj da sva romska deca budu u školama

Vučević: Cilj da sva romska deca budu u školama

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju novosadskih Roma uoči obeležavanja 8. aprila, odnosno Međunarodnog dana Roma.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovala pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović, kao i brojni stručnjaci različitih profila, nastavnici romskog jezika, vaspitači, studenti, pravnici, novinari, sociolozi i drugi.

- U susret Svetskom danu Roma koji se obeležava 8. aprila, zamolio sam predstavnike romske zajednice u Novom Sadu da dođu u Gradsku kuću kako bismo kroz konstruktivan razgovor napravili rekapitulaciju svega onoga što se dešava u gradu u vezi sa uključivanjem Roma u širu društvenu zajednicu, u svakom segmentu. Cilj nam je da dogovorimo neke naredne aktivnosti i da vidimo šta ćemo zajednički da radimo u budućem periodu. Pre svega akcenat treba da stavimo na obrazovni sistem, odnosno na školovanje romske dece koja moraju da imaju iste uslove kao sva druga deca, kao i na školovanje Roma na fakultetima - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević čestitavši Međunarodni dan Roma - 8. april.

 

Dalje je istakao da su Romi deo ove zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni, a da se isto to očekuje i od pripadnika romske zajednice, da se uključe u sve pore društva, a posebno u javni i politički život grada, jer je neophodna saradnja na svim nivoima, radi sprečavanja diskriminacije.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da su u delegaciji koju predvodi i koja je posetila Gradsku kuću, upravo Romi koji su studenti i oni koji su završili fakultete.

 

- Obrazovanje, kao što je i gradonačelnik rekao, je nama najvažnije, budući da smo mi jedna od najmanje obrazovanih nacionalnih manjina i na tome treba raditi. Čestitam svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručila bih roditeljima romske dece da ih šalju u školu, jer bez obrazovanja nema napretka romskoj zajednici – rekla je Jelena Jovanović koja je predala gradonačelniku Zahvalnicu КUD "Romano Ternipe" povodom njegovog učešća na nedavno održanom Romskom balu u Futogu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište gradsko groblje sahrane novosadska policija Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode elektrovojvodina isključenja struje bez struje Isključenje struje vremenska prognoza novi sad RHMZ vremenska prognoza Spens raspored sahrana novi sad jkp lisje bebe servisne informacije jkp novosadska toplana horoskop betanija Republički hidrometeorološki zavod bez vode JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad maturanti novosađani novorođenčad