Vučević: Cilj da sva romska deca budu u školama

Vučević: Cilj da sva romska deca budu u školama

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju novosadskih Roma uoči obeležavanja 8. aprila, odnosno Međunarodnog dana Roma.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovala pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović, kao i brojni stručnjaci različitih profila, nastavnici romskog jezika, vaspitači, studenti, pravnici, novinari, sociolozi i drugi.

- U susret Svetskom danu Roma koji se obeležava 8. aprila, zamolio sam predstavnike romske zajednice u Novom Sadu da dođu u Gradsku kuću kako bismo kroz konstruktivan razgovor napravili rekapitulaciju svega onoga što se dešava u gradu u vezi sa uključivanjem Roma u širu društvenu zajednicu, u svakom segmentu. Cilj nam je da dogovorimo neke naredne aktivnosti i da vidimo šta ćemo zajednički da radimo u budućem periodu. Pre svega akcenat treba da stavimo na obrazovni sistem, odnosno na školovanje romske dece koja moraju da imaju iste uslove kao sva druga deca, kao i na školovanje Roma na fakultetima - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević čestitavši Međunarodni dan Roma - 8. april.

 

Dalje je istakao da su Romi deo ove zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni, a da se isto to očekuje i od pripadnika romske zajednice, da se uključe u sve pore društva, a posebno u javni i politički život grada, jer je neophodna saradnja na svim nivoima, radi sprečavanja diskriminacije.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović je istakla da su u delegaciji koju predvodi i koja je posetila Gradsku kuću, upravo Romi koji su studenti i oni koji su završili fakultete.

 

- Obrazovanje, kao što je i gradonačelnik rekao, je nama najvažnije, budući da smo mi jedna od najmanje obrazovanih nacionalnih manjina i na tome treba raditi. Čestitam svim pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma i poručila bih roditeljima romske dece da ih šalju u školu, jer bez obrazovanja nema napretka romskoj zajednici – rekla je Jelena Jovanović koja je predala gradonačelniku Zahvalnicu КUD "Romano Ternipe" povodom njegovog učešća na nedavno održanom Romskom balu u Futogu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan