Vučević: GUP uskoro na usvajanju; Novaković: Posao za tužilaštvo i policiju

Vučević: GUP uskoro na usvajanju; Novaković: Posao za tužilaštvo i policiju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da će se Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada za period do 2030. godine naći na usvajanju u lokalnom parlamentu u junu ili julu.

On je za 021.rs kazao je novi GUP "žigosan", te da je na njega "bačena stigma, verovatno u duhu kampanje", jer se nakon izbora o njemu ne priča.

Niko neće da konstatuje da je grad predvideo za 180 hektara više zelenih površina nego što sada postoji, niko neće da kaže da smo predvideli da svi investitori moraju da imaju 60 odsto visokih stabala zasađenih na parcelama kada grade objekte ili da smo zaštitili Kameničku adu, koja sada nije urbanistički zaštićena. Svi će da pričaju o tome da li će se dirati Brodogradilište, odnosno zašto Galens hoće nešto da gradi, a kupili su ga od privatne banke, nakon privatizacije iz perioda kada su državu i grad vodili oni koji danas drže predavanja – naveo je Vučević uz konstataciju da "Dunav teče, te da nisu potonuli ni Promenada, ni Spens, niti je betoniran Limanski park".

Narodna stranka: Galensu profit, a građanima glavobolja

Borislav Novaković, Predsednik gradskog odbora Narodne stranke i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada se oglasio posle ove izjave i ukazao na, po njemu – četiri vidne manjkavosti načina na koji je gradska vlast pristupila donošenju najvažnijeg planskog dokumenta Novog Sada.

Prvo – Način na koji Miloš Vučević obrazlaže i promoviše GUP "vidljivo je pojednostavljivanje i neznanje značaja i funkcije ovog dokumenta", smatra Novaković i dodaje:

GUP nije samo najznačajniji planski dokument i orijentir za urbaniste i investitore, kako problem sagledava gradonačelnik nego studija koja definiše ključne procese u životu grada, koji oslobađaju i podstiču razvojne potencijale Novog Sada. U novom GUP-u ne postoji nijedna ideja niti predlog kako urbani život grada urediti načinom koji donosi novi kvalitet – Novi Sad se gradi, ali se ne razvija. Građevinski se širi, ali se urbano ne uređuje.


Drugo
– "Čak i urbanistička dimenzija novog GUP-a ne nudi nijedan kreativni pomak", ističe Novaković.

Iz dokumenta je vidljivo da se "urbanizam" sveo na građevinsku ekspanziju i stanograđevinsku metastazu grada. Novi Sad je postao grad po meri investitora. Centralne odrednice novih urbanističkih planova su visoka spratnost i nivo izgrađenosti objekata, a ne sadržaji koji život u našem gradu čine funkcionalnijim i ugodnijim. Investitori dobijaju, a građani gube. Profit je progutao ideju humanog urbanog života  stoji u saopštenju GrO Narodne stranke.

Treće – Sve što je opozicija govorila o projektu "Novi Sad na vodi", pokazalo se kao potpuno tačno.

Sva planska dokumenta do dolaska SNS-a na vlast predviđala su razvoj sporta, turizma i rekreacije na potezu Ribarsko ostrvo, Mornarica, Brodogradilište, Kamenička Ada i Šodroš. Ovim planom se na najlepšem delu dunavske obale planira gradnja zgrada izrazito visoke spratnosti. To je plan kojim će priobalje biti obesmišljeno gradnjom tajkunskog naselja. Oni koji budu mogli da plate od 4.000 do 7.000 evra po m2 u zgradama koje će potpuno uzurpirati obalu, imaće pogled na Dunav i Frušku goru. Mi, ostali smrtnici, gledaćemo to prostačenje, poseljačenje i ubijanje duha ovog grada – upozorava Gradski odbor ove partije

Četvrto – Na prostoru Brodogradilišta, koje je u vlasništvu kompanije Galens predviđena je gradnja zgrada od 20 spratova.

Dakle, koruptivna veza između gradonačelnika Vučevića i vlasnika ove kompanije Nebojše Petrića potpuno je očita. Kada Galens 2017. godine kupuje objekte Brodogradilišta, to je potpuno bezvredna parcela, koja se nalazi u koritu reke, bez mogućnosti bilo kakve stanogradnje. Kupovina ove parcele je bila isplativa jedino uz dogovor gradske vlasti i vlasnika ove kompanije – da se u dogledno vreme isplanira i izgradi nasip oko Brodogradilišta, koji bi ovo "vodno" pretvorio u građevinsko zemljište – zaključuje Novaković i dodaje:

– Posao za tužilaštvo i policiju je da ispita kako se Galens i gradski oci uopšte usuđuju da grade na zemljištu koje nije Galensovo. Naime, kupujući Brodogradilište, Galens je postao vlasnik objekata, ali ne i zemljišta. Ima pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Do ovog trenutka Galens nije uradio konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Utoliko je najveća drskost u novijoj istoriji Novog Sada sadržana u činjenici da je budući izgled zgrada već projektovan, a da osnovni urbanistički planovi nisu ni usvojeni. Marifetluk ne samo da je učinjen, nego se on i ne krije.Predsednik gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad poziva zato tužilaštvo i policiju da obrate pažnju na "jasan i nedvosmislen primer krivičnog dela 'trgovine uticajem' između kompanije Galens i gradonačelnika Vučevića, kao marionete krupnog kapitala".

– Svako zataškavanje i nečinjenje, takođe je krivično delo – naglašava Novaković.

Izvori: Radio 021, Moj Novi Sad

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podbarac

  pre 655 dana i 19 sati

  GUP na razmatranju??? Pa najveci deo Novosadjana se ne kopca na ledjima, "gradonacelnice" (Vucicev klimoglavac i aminas, Petricev i Bocarin potrcko) . Gospodin Novakovic je sve lepo rekao.

  Oceni komentar:
  0
  11
 • VLASTIMA

  pre 655 dana i 19 sati

  GUP je problem. Niste dobro radili svoj posao.
  Mora da postoji mehanizam odgovornosti za ovo. Ne može se grad od 400.000 ljudi osuditi na nečiju samovolju i interese.
  Na kraju krajeva, želite li da vas pokolenja pominju po zlu koje ste pričinili?
  Mesto za novi most je pogrešno u sadašnjim okolnostima. Dajte vazduha za NS!
  Ne želite da dajete novac za novi projekat, a želite da date za lošu investiciju?
  Ili je neki građevinski interese, korupcija u pitanju? Otkup zemlje?

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Brca

  pre 655 dana i 12 sati

  Čoveče ovaj otvoreno brani privatnu kompaniju, pa jel on njihov potrcko ili je gradonacelnik najlepšeg grada u Srbiji - barem do nedavno!

  Izgleda da se ni ne krije povezanost izmedju njih, iako se ni ne može sakriti!


  Čini mi se da je u toku konverzija Novog Sada u veliko bosansko selo u kome će šljam i ološ da budu šerifi!

  Hvala gradonacelnice!!!!!

  Oceni komentar:
  0
  3