Vučević i Vulin na Zavičajnom zboru Krajišnika u Bukovcu

Vučević i Vulin na Zavičajnom zboru Krajišnika u Bukovcu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je 22. Zavičajni zbor – Kosidbu u Bukovcu, manifestaciju koju tradicionalno organizuju Zavičajno udruženje "Manjača" i Savez krajiških udruženja, sa ciljem da se krajiška tradicija i kultura sačuvaju od zaborava.

Pored gradonačelnika, 22. Zavičajnom zboru prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin.

Ni nevreme nije omelo ljude da se tradicionalno okupe na Zavičajnom zboru, a Novi Sad još jednom pokazuje svoju raznolikost i bogatstvo. Različitost treba da negujemo, a posebno srpsku kulturu, bez obzira na to iz kojih smo krajeva. Mi smo jedna etnička grupacija i niko ne može da nas razdvoji. Imamo mnogo gostiju iz većinski srpskih mesta iz Federacije BiH i Republike Srpske. Verujem da će biti veoma dinamično u takmičarskom delu programa i da ćemo uživati u bogatom kulturno-umetničkom programu – rekao je Vučević.

U okviru manifestacije, tokom celog dana organizuju se sportsko-viteške discipline kao što su varizanje, klisanje, krmanje, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje štapom i konopcem, kao i bogat kulturno-zabavni program, tradicionalno takmičenje u košenju trave i trka konja.


Srpski svet se stvara i to tako što smo složni, jedinstveni i jaki. Ovde smo se okupili da bismo pevali svoje pesme i radovali se što smo zajedno. Novi Sad pripada svakom ko se u njemu nasmejao i zaplakao, to je grad svih, bez obzira na to odakle su došli i ne treba nikada da se delimo – istakao je  Vulin.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović takođe je prisustvovao Kosidbi u Bukovcu naglasivši da se putem takvih manifestacija čuvaju veze sa zavičajima.

– Osam godina podržavamo ovu manifestaciju koja prikazuje kulturu i običaje krajeva iz kojih je narod došao u Novi Sad. Samo ako smo svesni svog nacionalnog identiteta, vere i pisma moći ćemo da gradimo dobru budućnost. Ovaj događaj doprinosi jačanju saradnje Republike Srpske i Srbije, koja je na najvišem mogućem nivou – zaključio je Cicović.

Oceni vest:
3
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 154 dana i 14 sati

  Ovo je odvratno na toliko mnogo nacina… :)

  Oceni komentar:
  5
  26
 • Odbojno u kosmičkim razmerama

  pre 154 dana i 13 sati

  Naravno, kao poznati Krajišnici, obojica.
  Posledice krajišnikovanja Novi Sad trpi već... decenijama. Makar u seči stabala.
  Inače, primetio sam kud god kreneš, pogledaš medije... svuda sve vrste muzike, osim vojvođanske i starogradske.
  Čućete trube, harmonike, zvuke istočne Srbije... pa i operu ako treba.... samo da se zatre trag vojvođanskim zvucima.
  Genocid kulture.

  Oceni komentar:
  6
  23
 • Dax

  pre 154 dana i 13 sati

  Uvlačenje krezubima..

  Oceni komentar:
  3
  18
 • mmm

  pre 154 dana i 4 sata

  bravo..tako i treba da se siri Srska kultura koja se u NS sputava na sve moguce nacine

  Oceni komentar:
  17
  1
 • Popaj

  pre 154 dana i 33 minuta

  Jel i republika sumska ima neki vasar u Vojvodini?

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Glas iz mase

  pre 154 dana i 18 minuta

  Pustili su decu iz KUD iz Bukovca i Mrkonjić grada da čekaju na suncu i vrućini između roštilja i prasaca i jaganjaca u dimu i u narodnij nošnji da čekaju više od sat i po vremena dok su njih dvojica a posebno Vulin razglabali o srpstvu i snazi Srpskog naroda. Niko se nije setii da toj deci da bar flašicu vode. Sumnjan da su oba ova gospodina istrpela nesto slično. Jadan li si narode kad ti Vulinove baljezgarije znace više od dece.

  Oceni komentar:
  1
  21
 • Liderčine balkanske

  pre 153 dana i 23 sata

  Snagu srpskog naroda, kao i svoje vlasti, uvideće veoma brzo. Kad stigne potreba za mobilizacijom, a oni budu morali plaćati sopstvene vojne obveznike, dok narod bude masovno bežao.
  Izgleda se sa 100 eura ne može baš sve kupiti.

  Oceni komentar:
  0
  9