Vučević: Pet tačaka o razvoju Kineske četvrti

Vučević: Pet tačaka o razvoju Kineske četvrti

Kineska četvrt, nekadašnji industrijski kompleks „Petar Drapšin“, i njen opstanak i modernizacija, poslednjih meseci bili su u žiži novosadske javnosti.

Kako je saopštio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon tri meseca istraživanja, anketa, fokus-grupa i javnih rasprava, doneseni su zaključci o daljem razvoju Youth creative polis-a.

Ovo će biti jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

„S velikim ponosom i čašću mogu da konstatujem da je Novi Sad izvojevao još jednu veliku pobedu. Bez obzira na različita viđenja, stavove, pa i interese, zajednički zaključci o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ potvrđuju da smo ove godine ostvarili možda i najvažniju pobedu za dalji razvoj našeg grada u celini, a to je početak izgradnje kulture dijaloga“, rekao je Vučević

Kaže da je, poštujući volju građana, a na osnovu odluka donesenih u duhu demokratičnosti, otvorenosti i učešća najvećeg dela javnosti, potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Youth creative polis-a.

Prvo, planom detaljne regulacije sačuvano je arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“;

Drugo, postignuta je saglasnost svih relevantnih aktera u kulturi i privredi, građana i ostale stručne i zainteresovane javnosti da se krene u realizaciju i razvoj Youth creative polis-a.

Treće, u Youth creative polis-u biće smeštene sve delatnosti definisane u Akcionom planu primene kulturnih i kreativnih industrija, kao i sve uslužne delatnosti, uključujući i uslužne zanate, koje ovim planom nisu definisane, ali koje doprinose i učestvuju u kulturno-umetničkoj i kreativnoj produkciji. Time se isključuje mogućnost namene kompleksa tzv. Kineske četvrti za zonu stanovanja, tržnih centara, kao i korišćenje ovog prostora u sportsko-rekreativne i magacinske svrhe.

Čevrto, biće onovan Savet za razvoj Youth creative polis-a (YCP-a) koji će Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja pomoći u daljem definisanju preciznijih kriterijuma, obaveza i odgovornosti svih budućih aktera u omladinsko-kreativnom distriktu, kao i modele za njihovu ekonomsku održivost. Savet za razvoj YCP činiće: predstavnici nadležnih gradskih uprava i Radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, predstavnici zanatlija i kulturno-umetničke i kreativne produkcije koji svoju delatnost obavljaju u ovoj četvrti, kao i predstavnici OPENS-a i Fondacije „Novi Sad 2021“.

I peto , na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021“ biće formiran ekspertski tim koji će biti na raspolaganju Savetu za razvoj YCP-a i Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja u daljem formulisanju kriterijuma, održivosti i razvoja, a na osnovu svog iskustva i svetski prepoznate teorije i prakse. Tim će činiti eminentni inostrani i domaći stručnjaci iz oblasti revitalizacije i transformacije industrijskog nasleđa, arhitekture, vizuelnih umetnosti i dizajna, turizma, participativnosti i međunarodne saradnje.

„Na ovaj način, uz uključivanje svih dobronamernih građana i relevantnih eksperata u proces dijaloga, prvi put donosimo zajedničke zaključke za razvoj grada Novog Sada po meri građana“, zaključio je Vučević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad bez struje zodijak astrologija dnevni horoskop matičar novi sad Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija obustava rada vremenska prognoza novi sad gradonačelnik Miloš Vučević bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja bez vode jkp lisje štrajk poštara tomislav mandić isključenje vode horoskop raspored sahrana novi sad štrajk u pošti servisne informacije novi sad novosadsko porodilište pošte srbije isključenja struje elektrovojvodina betanija Elektrodistribucija Novi Sad