VUČIĆ: Dalje odlaganje izbora nije po zakonu, značilo bi uvođenje zemlje u diktaturu

VUČIĆ: Dalje odlaganje izbora nije po zakonu, značilo bi uvođenje zemlje u diktaturu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom zahteva dela opozicije da se izbori odlože, da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora i oni se moraju poštovati.

Vučić je podsetio da su izbori bili planirani za kraj marta, i da su jednom već pomereni do krajnjeg datuma koji Ustav podrazumeva, i ukazao da bi sada dalje odlaganje značilo da se mandat Skupštine produžava mimo Ustava i zakona, odnosno da se zemlja uvodi u diktaturu.

Pojedine stranke opozicije tražile su, podseća, odlaganje izbora još u decembru, januaru, kada su, kako navodi, kod njega tim povodom dolazili razni evropski posrednici, iako su izbori bili planirani za početak marta.

Rekli smo da ne razumemo šta to znači, da nismo zemlja u kojoj je moguće uvesti diktaturu, pa da ima Narodna skupština sa mandatom od četiri i po, pet godina. Mandat je četiri godine i zna se kada idu izbori. Ali izašli smo u susret. Rekao sam da možemo da ih održimo do krajnjeg datuma, i zato su bili zakazani za 26. april – rekao je predsednik Srbije.

A onda se dogodila epidemija korona virusa, kada su, kaže, govorili kako im sve odgovara, jer je narod nezadovoljan, u kućama sve vreme.

To mogu da iskoriste i pobede bez problema. Šta da radimo, da čekamo dok ne budu mislili da sigurno mogu da pobede? To više nema nikakvog smisla – smatra predsednik.

On ponavlja da je važno da se poštuju ustavni i zakonski rokovi, a narod neka odluči.

Kakva god bila odluka naroda, ona će biti poštovana, bez obzira na to što sam siguran da će oni koji će biti deo Vlade imati teži posao, iz iracionalnih razloga – zaključio je Vučić.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan