VUČIĆ: Hrane će u Srbiji biti dovoljno, energenti su problem

VUČIĆ: Hrane će u Srbiji biti dovoljno, energenti su problem

Predsednik Srbije izjavio je danas da će Srbija imati dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali će obezbeđivanje energenata biti veći problem.

Aleksandar Vučić je poručio da ćemo hrane imati dovoljno, ali mora mnogo toga da se uradi da bi to bilo tako.  

Potrebno obezbediti dovoljne količine mineralnog đubriva za predsetvu, kao i azotnog đubriva ili uree za prihranu. Mi je nemamo više, a i cena uree je porasla. Zato sam razgovarao sa iranskim predsednikom o tome kako bi se sklopio ugovor o barter aranžmanu koji bi podrazumevao da Iran Srbiji isporučuje đubrivo urea, a Srbija toj zemlji isporučuje pšenicu ili kukuruz. Na taj način bi bilo dovoljno đubriva i za sve druge ratarske kulture. Pored hrane, ključni problem u svetu i Srbiji je obezbeđivanje energeneta, ali problem predstavlja i inflacija i nemogućnost izlaska na finansijska tržišta ‒ rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, pred Evropom i Srbijom je najteža zima od 1950. godine, a našoj zemlji predstoje pregovori s Rusijom o novim isporukama gasa jer će 99 odsto gasa i dalje, bar u narednih nekoliko godina, dobijati iz te zemlje, prenosi N1.

On je istakao da će dati sve od sebe da obezbedi potrebne energente za građane i privredu, ali da to ne može da garantuje i dodao da će se naći rešenje ukoliko EU uvede embargo na naftu iz Rusije koji bi ugrozio NIS i dotok nafte.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan