Vučić: Molim kosovske vlasti da ne napadaju srpski narod

Vučić: Molim kosovske vlasti da ne napadaju srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog, dok neki nisu nikada bili spremni, ali su imali podršku zapadnih sila.

U potpunosti su podržani od strane Velike Britanije i Nemačke i ostalih zemalja Kvinte. Doneli su dve odluke, jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska sa ličnim kartama, gde će oni da uvode papire sa kojima možete da uđete. Druga odluka je sa ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova, da se napravi nova "Oluja", gde oni u roku od dva meseca hoće da ubede Srbe da se registruju pod RKS tablicama albanskim, oni će valjda da im dele letke, pamflete, znate kako se radilo u Drugom svetskom ratu, pa će da ubede Srbe, ako ih ne ubede, onda će da otimaju tablice i vozila. Koliko će onda od Srba da opstane ne zanima ih niti ih interesuje – rekao je Vučić.

Amerikanci su najmanje bahati i arogantni u odnosu na sve ove druge, o kojima sam već govorio i imate bezbroj primera u kojima nas ponižavaju ili pokušavaju da nas ponižavaju, rekao je.


Kako je rekao, žele da se pokaže Srbima da ne mogu da imaju Srbiju ni u kakvom obliku na prostoru Kosova.

Naveo je da Srbija nema nuklearno oružje ni naftu i da Zapad zato Srbiji "može da radi sve što poželi, ili misli da može". Dodao je da moli kosovske vlasti "da ne napadaju srpski narod" i da premijer Kosova Aljbin Kurti "sanja da bude" u poziciji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Oni pokušavaju da završe kosovski problem da im (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne bi ispostavio 'pet Kosova', Donjeck, Lugansk, Krim, Herson, Zaporožje, pokušavaju da završe što pre. Može im se, ili bar tako misle, sve se praveći da to nije to, nego da je to nešto normalno, demokratski princip valjda – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je ključno pitanje "ko je taj ko ruši međunarodne zakone".

Ako mi kažete da treba da ćutimo i da pustimo da se to desi, ja neću da ćutim, a vlada će biti uskoro formirana pa može i da ćuti i da donese drugačiju odluku. Može da postoji drugačija večina u skupštini i vladi koja će da se pravi da je sve u skladu sa međunarodno pravnim normama i da je demokratski da ćutimo. Ja neću da se pravim, bolje da me nema nego da slušam ovakve gluposti koje mi vređaju ono malo inteligencije što imam – naveo je.

Podsetimo, Kurtijeva vlada donela je juče odluku o preregistraciji vozila sa srpskih tablica na RKS (od 1. avgusta), odluku o nalepnicama za vozila iz Srbije i o privremenoj potvrdi umesto srpskih ličnih karata na Kosovu, kao "meru reciprociteta".

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Da nije tragično bilo bi smešno

  pre 43 dana i 18 sati

  Kad nas na Kosovu budu napali, ili čak pređu ka Preševskoj dolini u pokušaju da prošire oduzimanje, združene američko-šiptarske snage, naš voljeni i opštepodržani Predsednik će da izađe na TV po 10.987-mi put i zamoli ih da to ne rade, usput pokazujući celom svetu kako je ljut.

  Oceni komentar:
  2
  3