VUČIĆ: Očekujemo nagli rast zaraze, od petka zatvaranje granica i ukidanje međugradskog javnog prevoza

VUČIĆ: Očekujemo nagli rast zaraze, od petka zatvaranje granica i ukidanje međugradskog javnog prevoza

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije u 18 sati putem medija.

On je izjavio da, s obzirom na bolesnike koji su već na respiratorima zbog drugih bolesti, imamo mnogo manje slobodnih respiratora od spomenutih 1.008, ali je obećao da se odnedelje očekuje isporuka novih i da će dati sve od sebe da imamo preko 1.000 respiratora za obolele od korona virusa. 

Takođe je naglasio da će lekari nastaviti da se bore za svaki život dokle god ima nade ali je najvažnije da se izolujemo.

Kad bismo uspeli svi da se izolujemo jedni od drugih, virus ne bi mogao da uradi ništa, već bismo se borili "samo" za one koji su već zaraženi. Sve zavisi od nas i od naše discipline – izjavio je predsednik.

Zatvaranje granica

On je rekao da se od sutra ujutru u 8 časova zatvaraju svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj. U Srbiju će moći da pređu samo transportni kamioni.

Kazao je da se u našu zemlju vratilo preko 71.180 državljana iz Nemačke, Austrije, Italije i Francuske.

Mnogi od njih su disciplinovani, ali ima i izuzetaka i to pratimo, pratimo telefonske brojeve ljudi koji su došli iz Italije, da li se kreću i vidimo da se kreću – izjavio je Vučić i dodao je da će večeras policija obratiti pažnju na određena naselja jer je u nekim delovima Beograda primetan veliki priliv ljudi.

Zamolio je ljude da ne izlaze u periodu od 20 do 5 sati.

Narednih sedam dana moramo da budemo najozbiljniji i najpažljiviji da nam se ne bi dogodilo ono što se desilo u drugim zemljamarekao je predsednik Srbije.

On je dodao da se 4. marta prijavio prvi zaraženi u Srbiji, država je to objavila 6. marta. Tada je Španija imala dve osobe koje su preminule od korone a da kad umre prvi čovek, onda se to brzo povećava, ide 8 pa 16, 50, pa 200 preminulih....

"Moramo da se izolujemo snažnije nego ikada"

Trgovinski lanci će jednom ili dvaput nedeljno organizovati trgovinu za penzionere – najverovatnije nedeljom od 4 do 7 ujutru. Ali, mi želimo da ih obeshrabrimo da idu. Želimo da im kažemo da ne dođu, zato smo i stavili da je kupovina od 4 ujutru – rekao je Vučić i ponovio da sad moramo da reagujemo oštrije, ozbiljnije i odlučnije.

On je dodao da je priča o nestašici goriva, koja se pojavila na društvenim mrežama, izmišljena, nema nikakvih problema s gorivom. (a osobe koje su izmislile su privedene u toku pres konferencije - prim. autora)

Još novih mera koje se uvode od petka

Od sutra u 12 sati se potpuno ukida međugradski saobraćaj, železnički i autobuski, moći će da se vozi samo automobilima. Poslednji polasci mogu biti u 12 sati u petak.

Vučić je najavio dodatne odluke o vremenskom proširenju zabrane kretanja i da će građani o tome biti obavešteni do vikenda.

Takođe je najavio dolazak kineskih eksperata u subotu. Zahvalio se prodavačicama u radnjama i u apotekama. 

Prodavnice i snabdevenost

Ne jurite da kupujete brašno – ima ga dovoljno i izvozićemo ga, prvo u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju. Ko boga vas molim, brašna ima, samo je problem ambalaža ali stiže, pitanje je vremena. Ima ga koliko hoćete – kazao je predsednik i dodao da je potražnja za osnovnim potrepštinama porasla za nekoliko stotina procenata.

Imamo najpunije rafove u Evropi, rekli smo da nemamo problema s robom – potvrdio je on.

Zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju

Aleksandar Vučić je izjavio da je u toku nabavka maski i da će ih sledeće nedelje imati cela Srbija,

Obezbedićemo 10 miliona maski do utorka – kazao je on, zahvalio se vojsci i zatvorenicima koji prave maske i rekao da je moguće da će neki od njih koji su osuđeni za lakša krivična dela možda i biti pušteni kad teška situacija prođe.

Što se tiče nabavke dezinfekcionih sredstava, saopštio je da se u to uključuje industrija, i da se očekuje značajno popravljanje situacije.

Ekonomija

Vučić  je zamolio vlasnike privatnih firmi da se pokušaju uzdržati bar dva meseca od otpuštanja radnika i najavio značajnu pomoć države. Zamolio ih  je da ih zadrže što duže.

Kao što je već naveo, u državnom sektoru se ne planira ni smanjenje plata a kamoli otkazi. Penzije će stizati redovno, a u aprilu će stići i pomoć penzionerima od 4.000 dinara. 

On je obećao povećanje plata od 10 procenata i za sve zaposlene na VMA od 1. aprila.

Zahvalio se privrednicima u Beogradu i u Novom Sadu jer su dali hotele sa 4 zvezdice na korišćenje, da tamo mogu da smeste druge bolesnike.

Ukoliko treba, da budemo spremni za prihvat 10.000 bolesnika, očekujemo velike udare narednih dana i cilj je da uspemo da ih izdržimo – kazao je predsednik.

Dodao je da ćemo imati dosta testova i da ćemo ih našim avionima prenositi i u druge zemlje. 

Molim ljude da budu disciplinovani jer sve što radimo, radimo zbog njih. Juče  je u Italiji umrlo 475 ljudi, pokušavamo da izbegnemo taj scenario i to je smisao svega.

Ponovo je zamolio penzionere da ne izlaze iz kuća uopšte i ljude koji su se vratili iz inostranstva da budu disciplinovani i odgovorni.

Najavio je i produženje vremena zabrane kretanja u narednim danima – biće manje vremena za slobodno kretanje nego što je sada.

Dr Darija Kisić Tepavčević je na kraju konferencije kazala da se virus nalazi u nekima od nas i da je broj zaraženih realno mnogo veći od 103 i da svi treba da se ponašamo kao da smo zaraženi – većina će proći lagano, ali će neki imati velike komplikacije i tu grupu želimo da zaštitimo

– Svi treba da se ponašamo kao da smo nosioci infekcije! Udružimo snage ali s bezbedne razdaljine  kazala je Kisić. 

Direktor Infektivne klinike u Beogradu, Dr Goran Stevanović je rekao da je Infektivna klinika puna pacijenata, zahvalio se svima na podršci, ali je istakao da je najveća podrška da se pridržavamo propisanih mera. 

Vučić je na kraju pres konferencije pozvao sve prisutne da aplaudiraju doktorima i rekao da će se aplauz nastaviti u 20 sati na prozorima i terasima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nesa

  pre 1048 dana i 9 sati

  Prodavačice iz apoteka, nazovimo ih farmaceutima, će ubuduće sa još većim žarom pomagati našim građanima kada znaju da naš predsednik vidi i uvažava njihov samopregor.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Jelena

  pre 1048 dana i 6 sati

  Nisam znala da sam pet godina studirala da bih postala prodavačica u apoteci. Moraću otići da mi se na diplomi zvanje prepravi!

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Viki

  pre 1047 dana i 22 sata

  Uz dužno poštovanje svim prodavcima, ne mogu da shvatim da predsednik Srbije ne zna da su "prodavačice" u apotekama takodje medicinski radnici i ne prodaju lekove, već su veoma požrtvovani da svojim znanjem pomažu u borbi protiv corone i zato zaslužuju aplauz!

  Oceni komentar:
  1
  6