VUČIĆ: Za Srbiju će biti neizdrživo da gas plaća 2.000 dolara

VUČIĆ: Za Srbiju će biti neizdrživo da gas plaća 2.000 dolara

Predsednik Srbije izjavio je danas da će i Srbija biti u problemu ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, ali da će svakako bolje proći od drugih.

Aleksandar Vučić je rekao da ne može da kaže da je za Srbiju dobro ako EU bude plaća ruski gas 2.000 dolara.

Nastojaćemo da sve učinimo, da bude manja kriza nego u drugim zemljama. Ipak, 2.000 dolara za gas bi za nas bilo neizdživo. Nadam se da ćemo postići povoljniji dogovor. Ne znam ko bi u Evropi mogao da plati tako visoku cenu, a gas iz drugih izvora je samo prazna priča jer tako može da se nadomesti samo deo potrebnih količina. Postoje alternative za uvoz zbog ukrajinske krize, ali je veliki hendikep što Srbija nema more ‒ rekao je Vučić.

S druge strane, prema rečima generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića Srbija ne bi trebalo zbog ukrajinske krize da ima problema sa uvozom neophodnih količina prirodnog gasa iz Rusije, prenosi N1.  

Gas do kraja grejne sezone neće poskupeti za industriju i građane. Predsednik Vučić je sa predsednikom Putinom dogovorio 60 odsto gasa po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara. . Ostatak kupujemo od Rusa po berzanskoj ceni i trgovaca po ceni većoj za proviziju. Sporazum važi do početka juna, a početkom aprila počeće pregovori o novom gasnom ugovoru, za koji se nadam da će biti zaključen na deset godina. Srbija trenutno ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona ruskog, a postoje i bezbednosne rezerve ‒ poručio je Bajatović.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan