Vuk Vučković, slikar: Dva i po meseca rada na panorami Novog Sada (FOTO)

Vuk Vučković, slikar: Dva i po meseca rada na panorami Novog Sada (FOTO)

Seriju slika Vuka Vučkovića "Gradovi" predstavljaju radovi velikog formata, rađeni tehnikom uljanih boja na platnu. Pored nedavno završene slike Novog Sada, Vuk je veoma detaljno naslikao i panorame Njujorka i Beograda, ističući sve objekte koji određeni grad čine jedinstvenim i prepoznatljivim.

- Voleo bih da se pored svetskih i evropskih pozabavim još nekim našim gradovima, naravno, i svojim Pančevom – iskren je mladi slikar Vuk Vučković.

Likovne zabeleške gradova u sadašnjosti, smeštaju panoramske kadrove u žižu posmatračevog pogleda i interesovanja. Umetnik nam na taj način želi približiti svoju likovnu poruku ispunjenu koloritom koji nedostaje svakodnevnici; istovremeno informisati i zaintrigirati posmatrača o gradu na slici, kao i o gradu u stvarnosti; bojama zabeležiti duh i temperament gradova, ostaviti kulturološko-istorijski dokument i likovni sken svih značajnih mesta sa aspekta sadašnjosti i prošlosti.

 

- Namera mi je da kroz ovu seriju slika podstaknem u posmatraču želju da proširi svoje znanje o kulturi i istoriji gradova koje slikam, sa idejom da kad naučimo, onda ćemo razumeti, a kad razumemo onda ćemo čuvati i negovati, ističe Vučković.

Iako često posećuje Novi Sad, pre početka slikanja, Vuku je bilo potrebno oko mesec dana istraživanja. Biciklom je obilazio grad, fotografisao objekte koje nije mogao da nađe na internetu i usput otkrio mnogo novih.

 

- Na slici sam radio dva i po meseca, svakodnevno, po 15, 16 sati, mada mi to nije predstavljalo problem, uživao sam,  saznajemo od Vuka.

Radovi serije slika “Gradovi” stilski mogu biti definisani kao mešavina nadrealizama, naivne i psihodelične umetnosti. U njima se primećuju uticaji iz detinjstva: slikovnice, lego kocke, video igre, ali i uticaji dela starih majstora slikarstva poput Boša i Brojgela.

 

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od 2015. godine koosnivač je umetničkog studija pod nazivom Wolf art, koji objedinjuje proizvodnju i prodaju grafika, kao i srodnih umetničkih i kreativnih proizvoda rađenih prema likovnim motivima ovog slikara. Redovno izlaže od 2007. godine, i do sada je izlagao na 17 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima: Nagrada Erste banke za umetnost, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, Posebno priznanje na međunarodnoj izložbi “Transform”, nagrada Art Kinike “Perspektivni”. Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora. Na grupnoj izložbi Niš Art Fondacije "Mladost”, koja će biti otvorena 7. jula u Beogradu, biće izložen jedan rad ovog mladog umetnika.

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NIK

  pre 1143 dana i 15 sati

  Ovo bi i moje dete naslikalo bolje!

  Oceni komentar:
  7
  1
 • marija

  pre 1142 dana i 19 sati

  Odličan je!

  Oceni komentar:
  0
  5
radosne vesti novosađani isključenja struje bebe servisne informacije novorođenčad horoskop jkp novosadska toplana EPS horoskopski znaci almaško groblje servisne informacije novi sad RHMZ matična knjiga rođenih porodilište novosadsko porodilište dunav betanija havarija na vodovodu gradsko groblje bez struje sahrane raspored sahrana i ispraćaja bez vode elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad štrand jkp lisje