Vulin: Ko roditelja stavi u ilegalni dom, krivično će odgovarati

Vulin: Ko roditelja stavi u ilegalni dom, krivično će odgovarati

U ilegalnim domovima za stare ugrožavaju se ljudski životi i to mora posebno da se sankcioniše kao ozbiljno krivično delo, a takođe, onaj ko svog roditelja stavi u ilegalni dom, mora da bude krivično odgovoran, kao i onaj ko ga drži!

Ovo je danas izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

- Svako ko ostavi svoje roditelje u ilegalnom domu, po meni i po stavu Ministarstva rada, mora za to da odgovara, kao i onaj ko ilegalni dom drži i omogućava takvo kršenje zakona. Ne sme više nikada da se ponovi da smo, kao u Pančevu, ženu koja je organizovala ilegalni starački dom, dva puta pronašli u konkretnom prekršaju, dva puta joj izdali zabranu, dva puta je poslali na sud i evo trećeg puta smo dočekali da tri čoveka umru, zato što su živeli u nehumanim i neljudskim uslovima – rekao je ministar.

On je, prilikom dodeljivanja licence za rad domu za stare "Trem" u Donjem Dušniku kod Gadžinog Hana istakao da nema opravdanja da niste znali, jer na sajtu Ministarstva rada postoji spisak svih licenciranih domova za stare u Srbiji.

- Svako može vrlo lako da se informiše da li je dom legalan ili ne, da li se potpisuje ugovor na odgovarajući način. Ako nisu na sajtu onda ne samo da nisu licencirani, ilegalni, nego su i opasni za onog koga ostavljate tamo – naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, u ilegalnim domovima nema garancije da ljudi imaju zdravstvenu zaštitu, nema garancija da su bezbedni, i podsetio je na nedavnu tragediju u Pančevu.

- Nema garancije za bilo koga ko svoje roditelje ostavi u nelegalnom domu. Upravo zbog toga, ministarstvo je prepoznalo problem ilegalnih domova i zaista daje sve od sebe da se izbori sa tim problemom i verujem da ćemo, uz podršku čitave zajednice, i uspeti u tome. Za devet godina, inspekcija socijalne zaštite pronašla je i zatvorila 42 ilegalna doma, a od kako sam ja ministar, protekle dve godine, mi smo otkrili i zatvorili 56 ilegalnih domova – istakao je Vulin.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan