Youth Creative Polis glavni adut u borbi za Omladinsku prestonicu Evrope

Youth Creative Polis glavni adut u borbi za Omladinsku prestonicu Evrope

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je sadržaje i programe na manifestaciji „OPENS Day“. To je bio centralni događaj vezan za kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, i simboličan prvi dan budućeg Youth Creative Polis - a koji će biti jezgro razvoja omladinskog sektora i kretivnih industrija u Novom Sadu.

- Uveren sam da smo danas korak bliže realizaciji projekta Youth Creative Polis - a ovde u tzv. Kineskoj četvrti, odnosno bliži potpunom reaktiviranju i drugačijoj koncepciji ovog decenijama zapuštenog dela grada. Svestan sam da mnogi i dalje ne veruju i da je mnogo lakše kritikovati iz daleka, reći da je to nemoguće, ali ja verujem u ove sjajne mlade ljude, u čitav niz omladinskih organizacija i u opštu podršku javnosti za ovaj novi koncept. Mi uveliko pripremamo za budžet 2016. Godine prve aktivnosti upravo u ovom delu grada, kako bismo Kinesku četvrt pretvorili u buduću zonu razvoja turizma, kreativne industrije, omladinskih aktivnosti i nevladinog sektora. Siguran sam da ćemo te zamisli uspešno sprovesti u delo i iako neće biti lako, mi ćemo se boriti i hrabro ići ka cilju prvenstveno uz podršku šire društvene zajednice i velikog broja omladinskih i nevladinih organizacija. Nadam se da će Youth Creative Polis doprineti uspehu kampanje za kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. I Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, a bez obzira na to da li ćemo osvojiti titulu ili ne, ovo će biti budući centar Novog Sada u smislu osnaženog turističkog potencijala, razvoja omladinskih aktivnosti, jačanja društvenog aktivizma i Novog Sada kao centra kreativne industrije - rekao je gradonačelnik Vučević.

Naziv manifestacije "OPENS Day" predstavlja akronim naslova - Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2018, a za ovu titulu se grad kandidovao u saradnji sa EXIT fondacijom. Nakon što je poslata kandidatura za tu prestižnu titulu, projekat je uvršten među pet najboljih, tako da se Novi Sad našao u društvu Mančestera, Peruđe, Kečkemeta i Kaškajiša, kao jedini u prvih pet gradova van Evropske unije. Danas je u Youth Creative Polis - u organizovan niz zanimljivih dešavanja gde se u jednom danu vršilo predstavljanje mladima i zainteresovanoj publici šta se to nalazi u aplikaciji za Omladinsku prestonicu Evrope, a jedna od stavki je svakako i kreiranje Youth Creative Polis - a u tzv. Kineskoj četvrti.- Mi verujemo da se čuda dešavaju i to je najveća prednost koju EXIT fondacija poseduje. Da vam je neko rekao pre 15 godina da će Novi Sad biti domaćin najboljeg evropskog festivala, verovatno biste ga gledali začuđeno. Tako isto, sada verujemo u čudo - da ovo mesto i ova pozicija budućeg Youth Creative Polis - a može da postane jedan od glavih aduta, ne samo za Omladinsku prestonicu Evrope, već i za Evropsku prestonicu kulture. Mi smo na jednom mestu spojili jednu samoniklu, organsku priču kreativnih industrija i preduzetništva koji postoje u Novom Sadu sa omladinskim sektorom. U tom smislu ovo će biti jedinstvena revitalizacija jednog devastiranog prostora, a postoje mnogobrojni primeri gradova u Evropi gde je realizovana slična ideja, pre svega u vidu pretvaranja takvih mesta u kreativne kvartove. Želimo da mladi ljudi ostanu da žive u Novom Sadu, da se zapošljavaju i samozapošljavaju, a da budu u kontaktu sa realnim sektorom. To je ono što nas najviše raduje u celoj priči i to je za nas pobeda, a titula je samo jedan motiv više - rekao je predsednik Upravnog odbora EXIT fondacije i predsednik Organizacionog odbora za realizaciju inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine Nemanja Milenković naglasivši da je ovaj dan, zapravo prvi dan Youth Creative Polis - a.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan