Za 116 godina Nobelovu nagradu dobilo 48 žena

Za 116 godina Nobelovu nagradu dobilo 48 žena

Jednu od najprestižnijih nagrada na svetu, Nobelovu, u poslednjih 116 godina dobilo je 48 žena.

Nagrada koja se dodeljuje iz fonda Alfreda Nobela od 1901. Nobelovom odlukom namenjena je onim pojedincima ili organizacijama koji su stekli najveće zasluge na području fizike, hemije, medicine ili fiziologije, književnosti, te mirotvorcima koji su doprinijeli razumevanju među narodima, miru i razoružanju.

Nagradu dodeljuju Kraljevska švedska akademija, Karolinški medicinsko-hirurški institut, Švedska akademija i Norveški odbor za dodelu Nobelove nagrade.

Prestižnu nagradu do sada su dobila 822 muškarca i 48 žena. One su dobile 16 nagrada za mir, 14 za književnost, 12 za medicinu ili fiziologiju, četiri za hemiju, dve za fiziku i jednu za ekonomiju.

Naučnica Marija Kiri je prva dobitnica Nobelove nagrade i jedina žena koja je prestižnu nagradu osvojila dva puta. Prvu nagradu dobila je 1903. godine za fiziku, a 1911. godine za hemiju.

Ona je otkrila radioaktivnost. Zbog toga što je Kiri nagradu osvojila dva puta, ženama je dodeljeno ukupno 49 nagrada.

Aktivistkinja Malala Jusafzai najmlađa je osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir 2014. godine kada joj je bilo svega 17 godina. Izjavila je da će nagradu od osam miliona kruna (oko 641.000 eura) pokloniti školama u Pakistanu.

Fond koji nosi njeno ime nastavlja sa realiziracijom projekata kako bi devojčice u zemljama u razvoju mogle pohađati u školu..

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE Malala Jusafzai napadnuta je 9. oktobra 2012. godine u autobusu kojim se vraćala iz škole. Maskirani mušarac je ušao u autobus i devojku pitao za ime, nakon čega je otvorio vatru na nju. Malala je ranjena u glavu, vrat i rame. Hospitalizirana je, a nedugo nakon napada prebačena je na lečenje u Veliku Britaniju. Lečenje je završila 2013. godine, nakon čega se sa porodicom preselila u Birmingem i tu nastavila školovanje.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu plato spensa Isključenje struje RHMZ bez struje raspored sahrana novi sad bez vode vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija maturanti vremenska prognoza novi sad bebe Spens betanija elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop novosadsko porodilište novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp novosadska toplana isključenje vode novosađani Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje sahrane servisne informacije novi sad isključenja struje servisne informacije