ZA GINISA: Novosađanki iz nosa izvađen parazit dug 4 centimetra

ZA GINISA: Novosađanki iz nosa izvađen parazit dug 4 centimetra

Člankoviti pseudoparazit sa 750 nožica i glavom sa dve antene otkriven je, ali i izvađen iz nosa Novosađanke S. N. (21) prošle nedelje.

Kako saznaje "Blic", pacijentkinja se javila na pregled doktoru Novaku Vukoju, ORL specijalisti, kako je rekla, zbog osećaja da joj nesto gmiže, šeta, pomera se i golica je u levoj nosnici, kao "živi stvor".

Kada je probala da isprazni nos, iz njega je izlazio samo sekret. Nakon toga se sve smirivalo, ali je nekoliko sati kasnije ponovo počinjao haos u nosu. Postala je nervozna, napeta, preplašena. Kome god da je nešto rekla o tome, svi su joj odgovarali da umišlja, da je skrenula, da ostavi cigarete. Pošto su simptomi postali nepodnošljivi, a osećaj strašan, S. N. se javila specijalisti ORL.

Tokom mikroskopskog pregleda lekar je spazio da se nešto pomera ispod donje nosne školjke u nosnom hodniku.

- Ubacio sam kameru u nos i video nešto kao stonogu, sa sitnom glavicom i dve antene na njoj. Nešto oblika gusenice se polako kretalo prema izlazu nosa. Instrumentom sam odstranio to čudovište i stavio ga na beli papir – priča dr Vukoje, a prenosi "Blic". 

Kada je pacijentkinja ugledala šta je živelo u njenom nosu, potpuno se izgubila, počela je da vrišti, da histeriše, plače, pita šta je to, odakle to kod nje.

- Svima sam objašnjavala da nešto imam, a govorili su mi da izmišljam – u panici je ponavljala preplašena žena.

PARAZIT je poslat u Pasterov zavod u Novom Sadu gde se otkrilo da se radi o milipedes parazitu (mili – hiljadu, pedes – nožica), sastavljenom od članaka, koji može biti dužine do šest centimetara. Nosi od 10 do 100 jaja i živi u nehigijenskim uslovima, a hrani se kao biljojed. Verovatno se uvukao u spavaću sobu i tokom sna dospeo do nosa. S obzirom na karakteristike ovoga pseudoparazita, nije došlo do oštećenja u nosu – kaže za beogradski dnevni list dr Novak Vukoje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan