Za mapiranje lokacija ambrozije u Novom Sadu izdvojeno 1,4 miliona dinara

Za mapiranje lokacija ambrozije u Novom Sadu izdvojeno 1,4 miliona dinara

Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet u narednom periodu će beležiti lokacije u Novom Sadu na kojima je prisutna ambrozija, kao i druge korovske biljke.

Kako "021.rs" prenosi, Grad je njima dodelio ugovor vredan 1,4 miliona dinara za ovaj posao. Oni su i ranije mapirali lokacije prekrivene korovom u Novom Sadu i ovo je treća godina za redom da ova dva fakulteta obavljaju taj posao, jer uglavnom budu i jedini ponuđači. 
 
Od njih se očekuje beleženje terena pod ambrozijom i davanje preporuke za dalji rad. To se odnosi na način tretiranja biljaka (mehaničko ili hemijsko), kao i na određivanje rokova kako bi se sprečilo cvetanje korova. Takođe, moraće i da naprave GPS snimke lokacija.
 
Prema podacima Laboratorije za palinologiju, koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Novom Sadu je ovih dana umereno visoka. U međuvremenu, na terenu su radnici Gradskog zelenila koji uništavaju ambroziju na 9,5 miliona kvadratnih metara.
 
- Do sada je ukupno urađeno 3,41 milion kvadratnih metara, od toga oko 94 odsto košenjem, a ostatak hemijskim sredstvima. Trenutno se radi na 624.000 metara kvadratnih korovskih površina i to na Novom naselju, Pejićevim salašima, u Veterniku, Šangaju, Kovilju, Kisaču, Begeču i Sremskoj Kamenici navode u "Gradskom zelenilu" za "021.rs" dodajući da ove godine nisu angažovali podizvođače za ovaj posao. 
 
Grad je ove godine, u junu, već bio dodelio jedan ugovor za isti posao mapiranja korova PMF-u i Poljoprivrednom fakultetu, s tim što su tada morali da mapiraju 9,5 miliona kvadratnih metara za 2,5 miliona dinara. Ovog puta će mapirati nešto više od pet miliona kvadratnih metara.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragomir

  pre 2286 dana i 4 sata

  Ne znam koje mapirao a ko unistavao ambroziju,znam da u Veterniku postoje citave plantaze ambrozije i da nije unistena ni jedna jedina stabljika!Kada misle da odrade posao za namenski dobijene pare.Prazne price a alergicni ne mogu da disu!

  Oceni komentar:
  0
  1