ZA NEZAPOSLENE MAJKE: Kako do materinskog dodatka za treće ili četvrto dete

ZA NEZAPOSLENE MAJKE: Kako do materinskog dodatka za treće ili četvrto dete

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, pokrajinskom skupštinskom odlukom o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete ("Službeni list APV", broj 60/18) utvrđen je viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći porodici u kojoj je majka nezaposlena, a u kojoj se rodi treće ili četvrto dete.

Odlukom je, navodi se u saopštenju, propisano da materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka koja je počev od 1. jula 2018. godine rodila treće ili četvrto dete, pod sledećim uslovima:

1. da je državljanka Republike Srbije,
2. da u trenutku rođenja trećeg ili četvrtog deteta ima prebivalište najmanje godinu dana na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine,
3. da neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, čija deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i koja nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja
4. da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno.

Odlukom je uređeno da se materinski dodatak uplaćuje majci na njen tekući račun, a da se dužina prava na materinski dodatak određuje na osnovu statusa nezaposlenosti majke i ne može trajati duže od 24 meseca neprekidno. U skladu sa Odlukom, zahtev za ostvarivanje prava na materinski dodatak sa potrebnom dokumentacijom podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci života trećeg, odnosno, četvrtog deteta, opštinskoj, odnosno, gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva, izuzev za decu trećeg, odnosno, četvrtog reda rođenja, rođenu počevši od 1. jula 2018. godine, a zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, za koju će majke zahtev moći da podnesu najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Odlukom je predviđeno da o pravu na materinski dodatak u prvom stepenu rešava opštinska, odnosno, gradska uprava u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva, a po žalbama na prvostepena rešenja opštinske, odnosno, gradske uprave u drugom stepenu rešava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove demografije.

Pravilnikom o bližim uslovima i postupku ostvarivanja prava na materinski dodatak za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete (“Službeni list APV“, broj 4/19) utvrđeno je da se ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na materinski dodatak utvrđuje na osnovu sledećih dokaza:

1. fotokopije lične karte majke (ukoliko se radi o čipovanoj ispravi, neophodno je da ista bude očitana),
2. uverenja o državljanstvu Republike Srbije za majku (ne starijeg od šest meseci),
3. uverenja nadležnog organa MUP-a kojim se potvrđuje da majka ima mesto prebivališta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u trajanju od najmanje godinu dana neprekidno do dana rođenja trećeg, odnosno, četvrtog deteta,
4. izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu,
5. uverenja nadležnog organa starateljstva o činjenici da se majka neposredno brine o novorođenom trećem ili četvrtom detetu, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje, kao i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja,
6. potvrde da se majka trećeg, odnosno, četvrtog deteta nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana do dana rođenja deteta, kao i od dana rođenja deteta do dana podnošenja zahteva, neprekidno, i
7. fotokopije validnog dokumenta o broju aktivnog tekućeg računa majke.

Podatke o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u predmetu, prvostepeni organ pribavlja po službenoj dužnosti, osim ukoliko stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama.

Rešenjem Pokrajinske Vlade 127 Broj: 553-13/2019 od 15. januara 2019. godine ("Službeni list APV", broj 4/19) utvrđen je nominalni iznos materinskog dodatka za 2019. godinu u iznosu od 15.000 dinara mesečno.

Zahtevi za ostvarivanje prava na materinski dodatak za treće ili četvrto dete, za nezaposlene majke koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, podnose se Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode br. 1, gde se preuzimaju i obrasci zahteva.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sladjana

  pre 1888 dana i 19 sati

  Naravno,u nasoj drzavi se uvek nadje nekakav razlog da nemamo pravo na isplatu koja nas sleduje!Cetvrta nam je beba i fina smo porodica,borimo se i radimo za svoju decu,ali nadali smo se da cemo i od drzave imati neku pomoc,ali nazalost nista!Pa Boze moj nije ovo Austrija ili neka druga drzava,ovo je ipak Srbija pa ce veoma lako pronaci razlog zasto ne bih imala pravo na deciji!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Slobodanla

  pre 1700 dana i 9 sati

  Ni ja nemam pravo a nezaposlena sam imam 4 dete ne date mi nista.a imam pravA

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Andrea

  pre 1672 dana i 5 sati

  Ja sam zaposlena imam Cetvoro dece i imam citavih 4000 porodiljskog po novom zakonu.Sramota
  Pa bolje da sam dala otkaz i primala ovih 15000 din.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Misrad

  pre 1643 dana i 14 sati

  Dali to važi samo za novi sad ili za celu srbiju moja supruga rodila 4 dete 4 decebra 2019 ami zivimo u lebane kod leskovca samo sunam dali 20000 iljada iz opstine i toje to

  Oceni komentar:
  0
  3