Za opremanje biblioteka 100 miliona dinara

Za opremanje biblioteka 100 miliona dinara

Lektira u vrednosti 100 miliona dinara stići će do kraja godine u biblioteke svih osnovnih škola u Srbiji. Ministarstvo prosvete svakoj školi pojedinačno je uplatilo, zavisno od broja učenika i razvijenosti opštine u kojoj se nalaze, od 36.500 do 156.500 dinara za kupovinu knjiga.

U ovoj velikoj nabavci šansu da zarade veliki novac videli su pojedini izdavači, agencije i prodavci knjiga, pa su odmah počeli da se preporučuju školama tvrdeći da imaju saglasnost Ministarstva prosvete da budu ekskluzivni partneri za nabavku knjiga. Zato je Ministarstvo prosvete školama u petak poslalo dopis u kom ih obaveštavaju da knjige biraju sami, prema proceni bibliotekara ili školskih stručnih komisija, te da ministarstvo nikome nije dalo prednost u prodaji knjiga.

- Nekoliko škola požalilo nam se da su im došli predstavnici agencija za prodaju knjiga i izdavača ubeđujući ih da imaju dogovor sa Ministarstvo prosvete. To apsolutno nije tačno. Nas jedino interesuje da škole nabave kvalitetne i potrebne naslove, kao i da izdanje bude kvalitetno, da može da se koristi više godina – kaže za "Večernje novosti" Slavica Jašić iz sektora za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete. - Opremanje školskih biblioteka je jedno od prvih obećanja ministra Mladena Šarčevića i sada je ono ispunjeno.

Ukupno 1.311 škola dobilo je sredstva. Osim svih osnovnih, tu su i sve muzičke, baletske, škole za obrazovanje odraslih i škole za decu sa smetnjama u razvoju.

Škole u najnerazvijenijih krajevima imale su prioritet, a kriterijum je bio i broj učenika. Donacije su bile u iznosima – 36.500, 76.500, 116.500 i 156.500 dinara. Sve umetničke, škole za decu sa smetnjama u razvoju i škole za obrazovanje odraslih dobile su po 46.500 dinara.

Obaveza škola biće da do 25. decembra dostave školskim upravama dokaze kako su potrošili novac.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan