Za otkazane turističke aranžmane do 15. maja nema povraćaja novca

Za otkazane turističke aranžmane do 15. maja nema povraćaja novca

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić izjavio je danas da će turistički aranžmani preko agencija iz Srbije čiji su polasci bili planirani do 15. maja biti otkazani prema uputstvima nadležnih, a da će građanima čija su putovanja otkazana zbog epidemije korona virusa biti ponuđeni vaučeri.

Seničić je za Istraživačko-izdavački centar Demostat izjavio da "očekivati povrat novca nije realno".

Za sada se otkazuju turistički aranžmani do 15. maja, tako su nam i nadležni sugerisali, jer je u ovom trenutku sigurno da se ne očekuje smirivanje situacije do tada. Mi radimo sve što je u našoj moći da građanima koji su ovim pogođeni ponudimo obeštećenje u vidu nekog vaučera, koji bi mogao da se iskoristi u periodu od godinu dana za neke druge destinacije – kazao je Seničić, a navodi se u saopšnju Demostat-a.

On je rekao i da je još uvek rano govoriti o aranžmanima za letovanje koji su uplaćeni posle sredine maja i savetovao građanima da sačekaju pre otkazivanja.

U slučaju sporazumnog raskida ugovora za putovanja (do 15. maja) agencije imaju obavezu da ponude iznos koji je uplaćen za taj aranžman da se putovanje realizuje na nekoj drugoj lokaciji ili na istoj lokaciji, a u drugom terminu, uz uslov da taj novac stranka može da upotrebi za neko putovanje u narednih godinu dana kada god hoće – rekao je Seničić.

Naveo je da se naše agencije usklađuju sa modelom po kome rade velike kompanije i da moli građane da imaju razumevanja za celokupnu situaciju.

Problema će biti sa aranžmanima na destinacijama koje nisu zahvaćene virusom

On ističe da će posebnih problema biti sa najskupljim turističkim aranžmanima na dalekim destinacijama koje nisu zahvaćene virusom, jer oni ne prihvataju otkaze putovanja.

Na destinacijama kao što su recimo Zanzibar, Južna Afrika, Južna Amerika, gde nije proglašeno vanredno stanje, avio-kompanije normalno lete, a hoteli su spremni za zakazane dolaske i oni imaju pravo da naplate svoje troškove u slučaju otkazivanja. Ti troškovi padaju na teret putnika, to je tako svuda u svetu – kazao je Seničić.

Prema njegovim rečima takvih aranžmana iz naše zemlje nema mnogo „ali je problem da se objasni tim ljudima da ne mogu da dobiju povraćaj novca niti neki drugi vid obeštećenja“.

Seničić naglašava da će se pratiti situacija te da će početkom maja biti zvaničnih saopštenja i predloženih rešenja ukoliko se vanredno stanje produži. 

Izvor: www.insajder.net

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan