Za otkup i obnovu rodne kuće bana Jelačića izdvojeno 700.000 evra

Za otkup i obnovu rodne kuće bana Jelačića izdvojeno 700.000 evra

Hrvatsko nacionalno veće i Zavod za zaštitu spomenika Grada Novog Sada potpisali su sporazum za obnovu rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu.

Ovim su se stekli zakonski uslovi da njena obnova počne nakon 18 godina, preneo je portal Tenderilive.

Nakon 75 godina hrvatska zajednica u Srbiji je ponovo vlasnik tog objekta, koji pored istorijskog ima i arhitektonski značaj. 

Sve je ovo moguće zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da izdvoji 600.000 evra kako bi se otkupio deo kuće, a nedavno je opredelila dodatnih 100.000 evra kako bi se moglo pristuputi njenoj obnovi – naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Prema njenim rečima, jako dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i kabinetom Predsednika republike, mogla bi da se preslika i na druge oblasti, prenosi "Nova ekonomija".

Naglasila je da su se pod Jelačićevom zastavom "borili i drugi narodi koji, danas mogu da žive složno". 

 Verujemo da ova kuća može da bude poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin biti most koji će našu prošlost preslikati na zajedničku budućnost – dodala je Vojnić.

Rodna kući Bana Jelačića izgrađena je 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu. Sada će, kako se dodaje, početi obnova njenog dela koja se prostire na oko 350 kvadrata.

 Sama kuća je i arhitektonski veoma značajna. U više navrata smo obnavljali krov i fasadu, a sada kreće ozbiljan posao obnove unutrašnjosti, ne samo da sačuvamo vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada.

Sledeći korak u obnovi kuće Bana Jelačića je raspisivanje javne nabavke i odabir izvođača radova, a kako se naglašava, cilj je da ona bude mesto susreta svih naroda koji vekovima žive zajedno.

U kući je planirano uređenje jednog velikog prostora za sastanke ili izložbe, otvaranje konzulata Hrvatske u Novom Sadu, kao i formiranje najsavremenijeg kulturnog centra.

Grof Josip Jelačić Bužimski, odnosno Ban Jelačić, poznat je po ukidanju kmetstva u Hrvatskoj i borbi protiv pobunjenih Mađara 1848. godine. Iste godine na Trgu Svete Katarine u Zagrebu, za bana Hrvatske i Slavonije ga je ustoličio Srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca, jer je zagrebački biskup bio sprečen da vodi ceremoniju.

U svom proglasu koji je Jelačić 1. aprila 1848. godine iz Pešte poslao građanima Kotora na ćirilici piše da su "Serblji i Hervati narod jedne krvi i jedne budućnosti". 

Podsećamo, za obnovu Podgrađa i Petrovaradinske tvrđave Ministarstvo kulture je najavilo da će u 2021. godini izdvojiti 300 miliona dinara.

Izvor: Nova ekonomija 

Oceni vest:
6
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • prle

  pre 471 dan i 3 sata

  Vucic velikodusno deli nase pare...

  Oceni komentar:
  4
  6
 • Činjenica

  pre 470 dana i 16 sati

  Mora. To su pravila igre. Ako štiti Kosovo i RS, ne može prava koja tu traži poricati na svojoj teritoriji. Ne radi on ništa, a da nas EU ne primorava na to.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Jaglika

  pre 470 dana i 16 sati

  Novi Sad ima bas sve sredjeno, preradu otpadnih voda, parkinge, decija igralista, parkove, vrtica bezbroj, domove zdravlja... i onda kad se ne zna " di cu s tolkim novcima" ajd da ih utrackam na uredjenje kuce u kojoj se rodio ban Jelacic, a Hrvati ne daju ni pet para za ovu kucu njihovog velikana. Da li je to normalno?

  Oceni komentar:
  0
  8
 • sugrađanin

  pre 470 dana i 14 sati

  sedamsto... hiljada... evra...

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Treba reci

  pre 469 dana i 13 sati

  Ako je kuca presla u vlasnistvo hrvatske zajednice kako i zasto Vlada Srbije ulaze toliku (i bilo koju) svotu novca u TUDU imovinu?! Ne ulaze u drzavne (svoje) objekte, tamo gde bi trebala, a ne da tude financira. Nezavisno, o kojem/cijem TUDEM vlasnistvu se radi. Ko je tu sad pijan a ko placa...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • prle

  pre 469 dana i 10 sati

  još jedna zanimljivost : Vučić, jedini u Evropi, poklanja imovinu stradalih Jevreja bez naslednika, raznim polu-legitimnim "jevrejskim zajednicama" -
  "Srbija je usvojila zakon kojim se obavezala da jevrejskoj zajednici vrati imovinu njenih pripadnika koji nemaju preživele naslednike."

  Oceni komentar:
  0
  6