Za ove poslove je sve teže naći radnike

Za ove poslove je sve teže naći radnike

Oglasi u kojima se traže zidari, moleri, keramičari, mesari, zavarivači, pa i konobari, stalno su otvoreni. Poslodavci se godinama žale da im je sve teže da nađu radnike, a ni građani ne prolaze bolje u potrazi za majstorima.


Branje voća

Standarno, posebno na leto, veoma su traženi "sezonci" za branje malina i drugog voća. Da bi zadržali radnike i da bi im se vratili i dogodine, poslodavci moraju da im obezbede što bolje uslove.

Svake godine je tu problem, ne po pitanju samo sezonskih radnika za branje malina, nego svih kultura. Mi imamo sezonske radnike niz godina unazad, iste sezonske radnike – priča Dobrivoje Radović iz Prilika kod Ivanjice, piše RTS.

Konobari, kuvari...

Sa problemom nedostatka radne snage suočavaju se i ugostitelji. Najpre su, zbog zarade, konobari i kuvari počeli da odlaze u okolne zemlje, a potom i na turističke brodove. Od prošle godine mnogi su služenje gostiju zamenili kurirskom dostavom. 

Mislim da im je lakši posao jer mogu da rade šest ili osam ili pet ili dvanaest sati koliko žele da rade, nemaju neko određeno radno vreme. Mislim da mogu da naprave slične ili veće pare nego kada rade kao kelneri – smatra Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova.

Građevinci...

Da nedostaje dobrih radnika uverili su se i oni koji bi da grade ili renoviraju objekte. Radovan Ivanović iz Kosjerića od prošle godine pokušava da pronađe zidare za garažu od 40 kvadrata.

Ljudi su zauzeti. Treba unapred dogovoriti kako, šta, gde. Sad imam jedog drugara koji će da pokuša da mi dobru jednu firmu organizuje, ali to će tek biti za dogodine. Ove godine nema šanse – govori Ivanović o svom problemu.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da godinama nemamo na pravi način školovanje mladih kadrova iz tih oblasti.

Svi oni građevinski poslovi, ali ne oni građevinski poslovi na velikim gradilištima, nego oni za potrebe građana kojima su neophodne usluge vodoinstalatera, keramičara, zidara, molera – kaže Atanacković.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan