Za prvih šest meseci ove godine, u saobraćajnim nesrećama u NS poginulo 10 osoba

Za prvih šest meseci ove godine, u saobraćajnim nesrećama u NS poginulo 10 osoba

Članovi Saveta za javni red i mir i bezbednost prihvatili su na današnjoj sednici Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada za period januar – jun 2021. godine i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Prema prihvaćenom Izveštaju, u prvih šest meseci ove godine na području Grada Novog Sada, desile su se 1.034 nezgode, od čega je teško telesno povređenih bilo 98, lako telesno povređenih 577, a poginulih lica 10. U Izveštaju se zaključuje da su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u prvih šest meseci ove godine pešaci, potom vozači putničkih vozila, putnici i zatim biciklisti. 

Navedene mere i aktivnosti koje je Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada sproveo sa ciljem unapređenja bezbednosti saobraćaja u gradu, a među njima su edukacija pešaka starijih od 65 godina, pokrenut je postupak javne nabavke za edukaciju dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pokrenut je postupak edukacije za bicikliste za decu četvrtih razreda osnovnih škola, zaključen je ugovor za obuku roditelja za povećanje bezbednosti saobraćaja korišćenjem dečijih auto-sedišta, izrađena je studija "Bezbednost saobraćaja u kružnim raskrsnicama" koja je započeta prošle godine, izrađeni su radijski džinglovi na teme bezbednost biciklista u saobraćaju, bezbednost pešaka u saobraćaju, prilagođavanje vožnje vremenskim uslovima, upotreba mobilnih telefona u automobilu, upotreba zaštitnih pojaseva i vožnja pod dejstvom alkohola, i drugo, stoji u saopštenju iz Skupština grada.

Kako je navedeno u Izveštaju, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu je počelo obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije primenom dvokomponentne hladne debeloslojne plastike za obeležavanje pešačkih i biciklističkih prelaza u zonama škola i usporenog saobraćaja, kao i postavljanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u navedenim zonama. Potom, postavljeni su fiksni merači brzine u zoni škola, kao i kombinovani brojači za motorna vozila i bicikle. Plan je da se u drugoj polovini godine postavljaju pešačke ograde u zoni škola i postavljaju kamere na određenim raskrsnicama s opremom i softverom za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja.

O prihvaćenom Izveštaju raspravljaće odbornice i odbornici na sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan