Za socijalno ugrožene Novosađane pripremi se i do 600 obroka dnevno

Za socijalno ugrožene Novosađane pripremi se i do 600 obroka dnevno

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva 17. oktobar obeležava se širom sveta. Prema podacima zavoda za statistiku svaki peti građanin živi u riziku od siromaštva. Na teritoriji Grada, pomoć za one koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe dobija više od 3.000 sugrađana, do kraja godine novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara dobiće gotovo 9.000 sugrađana.

Grad Novi Sad razvio je više programa socijalnih davanja kojima se utiče na stopu smanjenja siromaštva u Novom Sadu. Korisnika socijalne pomoći, Centra za socijalni rad je negde oko 3.200 na godišnjem nivou i to su ljudi koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Broj onih kojima se  pruža dodatni vid pomoći je duplo veći. 

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, Lidija Tomaš, rekla je da osim Centra za socijalni rad koji brine o najugroženijim kategorijama, u planu je i izgradnja Centra za pružanje usluga lokalne zaštite gde će sve usluge koje Grad pruža biti objedinjenje na jednom mestu. 

Za socijalno ugrožene sugrađane dnevno se na teritoriji Grada pripremi i do 600 obroka u Narodnoj kuhinji.

Osnovni izazov sa kojim se savremeno društvo suočava više nije naučni i industrijski progres već siromaštvo i u najrazvijenijim ekonomijama i društvima, ocenila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra.

Kada je reč o Srbiji, navode da je danas na pragu rizika od siromaštva oko 2,5 milona građana.

Ukazuju da je najteže mladima do 24 godine, starijima preko 65 godina i porodicama sa decom, posebno sa troje i više dece gde u siromaštvu živi 40 odsto njih.

ASNS napominje da tome treba dodati i oko 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i porodice više od 1,6 miliona radnika koji zarađuju manje od 50.000 dinara, kao i da je to realna slika.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan