Za Uskrs jaja ne bi trebalo da poskupe više od dinar

Za Uskrs jaja ne bi trebalo da poskupe više od dinar

Proizvodnja jaja u Srbiji je sasvim dovoljna i nema razloga da ova namirnica poskupljuje za Uskrs. Čak i ako se to desi, ne bi trebalo da poskupe više od dinar po komadu, izjavio je direktor Poslovnog uduženja za živinarstvo Rade Škorić.

Poskupljenje jaja od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, koje je zabeležila statistika, posledica je, kako je rekao, drastičnog povećanja cena hrane, do 80 odsto, i velikog pada cena jaja za vreme pandemije, prenosi portal Novaekonomija.rs.

Prema njegovim rečima, jaja na farmama u proseku koštaju od 14,5 do 15 dinara, a u prodavnicama od 22 do 26 dinara.

Jaja su za vreme korone pojeftinila, pa su se prodavala ispod cene, komad je koštao oko pet dinara, iako su troškovi proizvodnje bili oko devet dinara. Cena je počela da raste od sredine 2022. godine i za Uskrs ove godine jaja neće poskupeti, a ako poskupe cena će porasti najviše za jedan dinar, jer potrošnja za taj praznik više nije kao nekada – tvrdi on.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) jaja su poskuepla u januaru ove godine 54,5 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u januaru ove godine najveći međugodišnji rast cena zabeležen je u grupama: žita (21,9 odsto), stoka i živina (26 odsto) i stočni proizvodi (71 odsto), mleko (75,1 odsto), pokazuju podaci RZS.


Izvor: Novaekonomija.rs

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan