Za vakcinaciju se do sada prijavilo oko 430.000 građana Srbije

Za vakcinaciju se do sada prijavilo oko 430.000 građana Srbije

Prema poslednjim podacima skoro 430.000 građana prijavilo se za vakcinaciju protiv korona virusa.

Virusolozi poručuju da bi u što kraćem roku trebalo da bude vakcinisan što veći broj ljudi, a predsednik države najavljuje da bi sutrašnji dan mogao da bude rekordan i da će vakcinu primiti 30 hiljada građana. Oni koji smatraju da dosadašnji odziv nije veliki objašnjavaju da ljudima nedostaju prave informacije i poverenje u institucije.

Virusolozi pozivaju na masovnu imunizaciju – kažu, vakcina je jedini način da se stvari stave pod kontrolu i epidemija privede kraju. Rok je od presudnog značaja.

Ukoliko bi se vakcinacija razvukla pa trajala, ne znam, godinu dana, onda bi on (virus) imao nekoga, dolazio do onih ljudi, kod kojih je imunitet nestao pa će početi oni da se inficiraju, onda ulazimo u vrzino kolo, zato je potrebno u što kraćem periodu vakcinisati što veći broj ljudi – kazao je Milanko Šekler, virusolog.

Činjenica je da se odziv, u prioritetnim grupama, recimo, među zdravstvenim radnicima ili prosvetarima, može trenutno okarakterisati kao nizak. Sociolozi upozoravaju na razne teorije koje se šire društvenim mrežama, ali i poručuju da je nepoverenje u institucije jedan od ključnih faktora, piše N1.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan