"Za zeleno Novo naselje" apeluje na gradske odbornike da vode računa o interesima građana

"Za zeleno Novo naselje" apeluje na gradske odbornike da vode računa o interesima građana

Inicijativa građana "Za zeleno Novo naselje" apeluje na odbornike Skupštine Novog Sada da danas, prilikom usvajanja Plana deteljne regulacije za Novo naselje, vode računa o interesima građana, a ne o interesima investitora, te da se založe za rešenja koja će omogućiti humano stanovanje sa optimalnim odnosom stanova, zelenih javnih površina i parking mesta. 

Ovaj plan to ne omogućava i ignoriše činjenicu da je skoro 13.000 građana potpisalo Peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari – navodi se u saopštenju Inicijative.

Oni podsećaju odbornike i da su građani predložili rešenje za nedostatak parkinga kroz izgradnju velike garaže umesto stambenih blokova uz Ulicu Bate Brkića.

Time bi bio rešen problem nedostajućeg parkinga u zoni stanovanja, ali i budućeg sportskog kompleksa sa bazenima, što omogućava zadržavanje humanog ambijenta za stanovanje u ovom delu grada –  ističu aktivisti i dodaju:

– U junu ove godine nam je u JP "Urbanizam" potvrđeno da je izgradnja ovakvog objekta moguća ukoliko se promeni plan višeg reda, što smo i zatražili od nadležne Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) koja nam do danas nije odgovorila, iako je uključen i gradski zaštitnik građana, što doživljavamo kao obmanu i kupovinu vremena u korist investitora. 

Iz Inicijative građana "Za zeleno Novo naselje" smatraju da je grad dužan da nađe rešenje za problem na koji su ukazali, "umesto što se brani ćutanjem i nečinjenjem, ili pak vređanjem i omalovažavanjem građana što smo imali prilike više puta da čujemo i od samog gradonačelnika". 

Oni ističu da je "jedan od najvećih apsurda" odgovor predsednice Skupštine grada Jelene Marinković Radomirović da zbor građana u Mesnoj zajednici Gavrilo Princip, koji je tražen nakon najave izgradnje koncesionih garaža u stambenim blokovima i mesecima pre pandemije virusa korona, "ne može da bude sazvan jer epidemiološke mere zabranjuju okupljanje više od 5 ljudi u zatvorenom ili otvorenom prostoru, da bi odmah zatim raspisala izbore za savete mesnih zajednica koji su sve te mere prekršile". 

Smatramo da ovaj plan ne prati potrebe građana koje su izražene u Peticiji za očuvanje zelenih površina iako su nadležni urbanist prihvatili neke primedbe i iz Nacrta plana izbacili 2 blokovske i 2 garaže na mestu parkinga sa višedecinijskim platanima. Oni nisu ponudili alternativno rešenje za nedostajuće parkinge niti su predvideli zaštitu i oplemenjivanje javnih zelenih površina, što je traženo Peticijom – zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan