"Za zeleno Novo naselje":  Protest protiv izgradnje garaža zakazan za subotu

"Za zeleno Novo naselje": Protest protiv izgradnje garaža zakazan za subotu

Neformalna grupa "Za zeleno Novo naselje" pozvala je građane, organizacije i odgovorne urbaniste da dođu sutra na javnu raspravu o Nacrtu plana detaljne regulacije za Novo naselje, kako bi, navodi se, pomogli da se sačuva koncept humanog stanovanja i planska izgradnja po meri savremenog čoveka.

Javna rasprava će se održati u četvrtak, 18. februara 2021. godine, u amfiteatru Spensa u 9 sati, a za prisustvo je potrebna najava mejlom na adresu  ili telefonom na broj 021/423 015.

Kako se navodi u saopštenju, grupa "Za zeleno Novo naselje" će danas, uoči javne rasprave, Gradskoj upravi za urbanizam I građevinske poslove predati oko 2.000 potpisa građana koji podržavaju očuvanje humanog stanovanja na Novom naselju sa dovoljnim brojem parking mesta, zelenilom i prostranim javnim površinama.

– Povod za peticiju je Nacrt plana detaljne regulacije za Novo naselje, kojim su planirane višeetažne naplative garaže na mestima koja nisu preopterećena, kao i u već izgrađenim, novim blokovima gde bi direktno bili ugroženi zdravlje, bezbednost i imovina stanovnika – dodaje se u saopštenju.

Peticija koja se potpisuje onlajn –  putem ovog linka – se nastavlja, a građani će moći da daju svoj potpis i na protestu koji je najavljen za subotu, 20. februar, u 11 sati, na parkingu "Pod platanima", na uglu Bulevara Jovana Dučića i Kneza Miloša.

– Građani pokreću protest jer smatraju da novi blokovi moraju da se planiraju u skladu sa realnim potrebama stanovnika, a to je optimalan odnos parking mesta i zelenih površina, kao i da završene, samoodržive urbane celine ne mogu da se menjaju na štetu njegovih korisnika. Od nadležnih očekujemo da uvaže naša prava u procesu odlučivanja – poručuju iz neformalne grupe "Za zeleno Novo naselje"

Protest su do sada podržali Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), Urbanistička straža, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Udruženje za zaštitu šuma, Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, inicijative građana "Sačuvajmo Liman od betona" i "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", kao i Grupa za konceptualnu politiku, Inicijativa za lokalnu samoupravu i Grupa građana, navodi se u saopštenju. 

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan