Zaboravite na tri obroka dnevno

Zaboravite na tri obroka dnevno

Tri obroka dnevno spadaju u rutinu koje se mnogi pridržavaju jer su tako navikli, ne znajući da koreni te navike sežu još u srednji vek. Međutim, da li je ista praksa valjan izbor ukoliko unos kalorija dosegne neslućene brojke?

U intervjuu za Mother Jones, istoričarka Ebigejl Kerol objasnila je da su Evropljani, kada su dospeli na američko tlo, ustanovili da američki starosedeoci imaju fleksibilan način ishrane, odnosno jedu u zavisnosti od toga koliko je hrane dostupno.

S druge strane, Evropljani su strogo ograničavali svoj unos hrane, smatrajući da se na taj način udaljavaju od necivilizovanog, porivima vođenog životinjskog sveta, istakla je Kerol.

Američki starosedeoci prihvatili su ovaj način razmišljanja kao ispravan, iako je postojao jedan veliki problem – u pitanju je bila zabluda.

Kako su ljudi postajali bogatiji, tako je i njihova ishrana postala bogatija kalorijama, iako su sve manje bili fizički aktivni. A nauka je pokazala da, kada je reč o metabolizmu, nije važno kada jedete, već koliko, piše Independent.

Istraživanje koje je 2010. godine objavljeno u Britanskom magazinu ishrane pokazalo je da ne postoje razlike između osoba koje konzumiraju tri obroka dnevno i osoba koje su istu količinu podelile na ukupno šest delova.

Štaviše, povremeni post može vrlo blagotvorno da utiče na organizam. Brojna medicinska testiranja pokazala su da se na taj način sprečava nastanak srčanih bolesti i poništavaju oštećenja organizma prouzrokovana starenjem i toksinima u životnom okruženju.

Koliko i kada uzimate obroke nije, dakle, bitno. Bitno je samo da se držite optimalnog broja kalorija.

Jedan od saveta lekara takođe je da jedete samo onda kada ste gladni.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza novi sad betanija novosadsko porodilište novosadska policija mup novi sad bebe dnevni horoskop horoskopski znaci matičar novi sad Vreme u Novom Sadu novorođenčad raspored sahrana novi sad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje novosađani sahrane novi sad bez struje policija bez vode Republički hidrometeorološki zavod crna hronika isključenje vode jkp lisje servisne informacije novi sad isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija horoskop