Zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom najverovatnije već od juna

Zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom najverovatnije već od juna

Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka

Kako je "Novostima" potvrđeno iz više izvora, najverovatnije će već od juna stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa "evro 3" motorom.

Iako je ranije planirano da se zabrani uvoz vozila sa standardom motora "evro 3" krajem godine, ministar ekologije Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu – kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova dr Miloš Petrović.

On je izjavio da su automobili u gradovima ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima.

– Činjenica je da ne možemo svi da kupimo nove automobile. Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila – kaže dr Petrović za "Večernje novosti".

Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima "evro 6" motor ili da bude električno, odnosno hibridno. Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing – rekao je Petrović.

Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, kazao je da sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene.

Predlog koji će uvoznici poslati Ministarstvu, saznaju "Novosti", biće da se, za početak, hibridna i električna vozila oslobode plaćanja PDV-a.

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila Boban Nikolić je kazao da je prošle godine uvezeno oko 142.000 polovnih vozila, a čak 110.000 su sa motorom "evro 3 i 4".

To su vozila koja u EU završavaju na otpadima, ili se prodaju nama – upozorio je Nikolić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan