ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: U Srbiji nikad nije živelo manje stanovnika nego danas

ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: U Srbiji nikad nije živelo manje stanovnika nego danas

Trenutno na svetu živi 705 miliona ljudi starijih od 65 godina i oko 680 miliona dece do četiri godine života.

Istraživanje UN pokazalo je da se životni vek stanovnika Zemlje produžio, ali i da se ne rađa dovoljno dece.

U Srbiji nikada nije živelo manje stanovnika nego danas, podaci pokazuju i to da oni nikad nisu bili stariji. Prosečna starost stanovništva je 43 godine, javlja RTS.

- Srbija se nalazi u samom vrhu u grupi zemalja sa najstarijom starosnom strukturom stanovništva. Što se tiče podataka 2017. godine recimo udeo populacije starijih 65 i više godina u Srbiji je bio 19,63 odsto i za cela dva procentna poena je povećan u odnosu na podatak iz 2011. godine – rekla je Sanja Jankelić iz sektora za statistiku. Kada su brojke iz porodilišta u pitanju, u Srbiji su prošle godine rođene 64.894 bebe – samo 160 više nego pre tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka. Međutim, u polovini zemalja na svetu i dalje se ne rađa dovoljno beba da bi ta društva rasla.

- Pojedinac mora naći u sebi motiv da kroz roditeljski nagon i njegovo ostvarivanje, kroz popravljanje i lični doprinos uslovima u kojima radi, kroz veće zadovoljstvo u porodici i na radnom mestu stvori uslove da nas bude više  – istakla je ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Podatak da se u Japanu u jednom danu kupi više pelena za stare osobe, nego za bebe, pokazuje da je ovo globalni problem. - Sva očekivanja demografske projekcije o kretanju stanovništva govore da će se ovaj trend starenja stanovništva nastaviti, odnosno da očekujemo i dalje kontinuirani porast udela starih od 65 i više godina – dodaje Sanja Jankelić.

Ističe da demografsko starenje stanovništva ima čitav niz društveno ekonomskih implikacija, pre svega kontinuirani porast broja penzionera.

Italija, Nemačka i Grčka vode istu bitku. Prosečna starost u ovim zemljama je 45 odnosno 46 godina. Dobar primer mogle bi da budu Irska i Island koje imaju veći udeo mlađih do 15 godina, ali i Turska gde je prosečna starost 31 godina.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 512 dana i 12 sati

  Šta je tu iznenađenje? Situacija u zemlji je više nego jeziva, vlada rasulo i katastrofalna politička situacija sa krađama s vrhova na sve strane. Sve ide preko leđa građana, koji za sve izvlače deblji kraj. Na svakom ćošku vrebaju ratovi i beda, a sad čak ni vreme nije na našoj strani. CEo maj je potop, a izgleda da će i jun u istom stilu. Zašto bi bilo ko ostao ovde da provede vek ginući nizašta, boreći se za džepove onih na vlasti i trpeći bedu ceo žviot. Za šta?

  Oceni komentar:
  0
  4