Zahvaljujući novosadskom izumu više nećemo morati da čistimo fasade

Zahvaljujući novosadskom izumu više nećemo morati da čistimo fasade

Suspenziju "Heromat" razvio je tim naučnika na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Teško je ne primetiti koliko su zgrade u našim gradovima zaprljane –  što zbog smoga, što zbog raznih drugih polutanata koji ostavljaju utisak sivila. Koliko to važi za važne istorijske objekte, toliko je primetno i u novogradnji.

Međutim, da to tako ne mora da bude potvrđuje primer nedavne zaštite murala u Novom Sadu premazanim samočistivom prevlakom zbog koje će njegove boje dugo delovati sveže i jarko. O kakvom se materijalu zapravo radi?

- Fotokatalitička prevlaka sastoji se od čestica koje su u proseku veličine oko 200 nanometara zahvaljujući čemu je ova suspenzija transparetna – kaže za portal Gradnja.rs dr Jonjaua Ranogajec, šefica Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu pod čijim vodstvom je realizovan evropski projekat "Heromat".

Pod uticajem sunčeve svetlosti, aktiviraju se inkapsulirane čestice koje vrše čišćenje i razgradnju organskih polutanata.

- Sve što je organsko razgrađuje se do mineralnih komponenata, a kada pada kiša ona to sve spira – dodaje profesorica Ranogajec.

Za razliku od hidrofobnih prevlaka koje odbijaju čestice, prevlaka "Heromat" je hidrofilna.

- To znači da kada se organske materije razgrade, materijal prosto vuče svu prljavštinu – nema efekta lotosa i kotrljanja vode i prljavštine kao kod hidrofobnih prevlaka – kaže za Gradnju.rs dr Snežana Vučetić, asistentkinja na Katedri za inženjerstvo materijala i dodaje da je "dodatna prednost ovog materijala što on dozvoljava da zid diše".

Opširnije o ovoj temi pročitajte na portalu Gradnja.rs.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan