"Zajednici zajedno 2020": NIS ulaže 114,5 miliona dinara u škole 12 gradova i opština u Srbiji (FOTO)

"Zajednici zajedno 2020": NIS ulaže 114,5 miliona dinara u škole 12 gradova i opština u Srbiji (FOTO)

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, prisustvovao je svečanom potpisivanju Memoranduma između kompanije Naftne industrije Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i razmeni 12 pojedinačnih sporazuma između NIS-a gradova i lokalnih samouprava, kojim se definišu oblasti ulaganja kompanije NIS u sklopu programu "Zajednici zajedno 2020".

Među 12 gradova i opština je i Novi Sad a, prema programu, NIS će uložiti 114,5 miliona dinara u osnovne i srednje škole u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Кikindi, Кanjiži, Novom Bečeju, Srbobran, i Žitištu.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine grada, sredstva su namenjena za opremanje obrazovanih ustanova u navedenim gradovima savremenim bezbednosno-informacionim sistemima i digitalizaciju nastavnog programa a, kako je rečeno na današnjoj svečanosti u Palati "Srbija" u Beogradu, NIS na ovaj način želi da doprinese bezbednosti dece u školama, kao i da učenicima obezbedi bolje uslove za sticanje novih znaša i veština.

Nama je drago što je Naftna industrija Srbije napravila iskorak u sferi projekata iz bezbednosti, pored toga što su do sada finansirali. Ne treba zaboraviti da su oni u prethodnom periodu, u Novom Sadu na oko 90 projekata uložili blizu 180 miliona dinara i to pre svega u dečija igrališta. Sama Naftna industrija Srbije je i okrenuta deci, a u ovom momentu imamo i projekte za podizanje bezbednosti u školama – istakao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.


On je dodao da je bezbednost jedna od najosetljivijih tema i da je dobro da škole budu pokrivene video nadzorima, a da ti video nadzori imaju komunikaciju sa policijskim stanicama.

– Ali, ne smemo zaboraviti ni zaštitu podataka ličnosti i sve se to mora usaglasiti kroz projekte – poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

Nakon razmene sporazuma o saradnji NIS-a sa gradovima i opštinama, potpisan je Memorandum o saradnji NIS-a sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a Memorandum su potpisali ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev.

– Obrazovanje je nešto oko čega stalno sarađujemo sa Naftnom industrijom Srbije. Opredeljenje i društvena odgovornost ovakve kompanije pokazuje da smo mi partneri i veliko im hvala za sve ono što su do sada uradili. Uvek su sa nama razgovarali i pitali šta je to neophodno i na šta treba da usmerimo zajednički saradnju – poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je podsetio na velik broj stipendija za studente koji se školuju u Rusiji, kao i da su veze sa ruskim univerzitetima ostvarene uz pomoć kompanije NIS.

– Dualno obrazovanje takođe nije zaobišlo Naftnu industriju Srbije i oni prednjače u tome – zaključio je ministar Šarčević, dodajući da je budući program "Zajednici zajedno 2020" još jedna specifična akcija, koja ima veliki značaj.


Tokom svečanosti prisutnima su se obratili i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, generalni direktor NIS-a Кiril Tjurdenjev i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, javljaju iz Skupštine grada Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan