Zakazivanje testiranja putnika na koronu – 150 termina dnevno rezerviše se za 75 sekundi

Zakazivanje testiranja putnika na koronu – 150 termina dnevno rezerviše se za 75 sekundi

Od 23. jula testiranje putnika na Kovid-19 zakazuje se samo elektronskim putem preko sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od deset sati pre podne. Međutim, većina građana kada ode na odgovarajući link dobija obaveštenje da nema slobodnog termina za naredni dan i da sutra pokušaju ponovo. Isto se desilo i novinarima redakcije portala mojnovisad.com kada su 10. avgusta pokušali da zakažu termin.

Nemanja Radovanović već godinama živi u Budimpešti. Krajem juna je došao sa porodicom da poseti majku Oliveru u Novom Sadu, a posle toga je dve nedelje proveo na grčkom primorju, a PCR test je uradio na granici pre ulaska u tu državu. Kada se vratio u Srbiju još četrnaest dana je bio sa majkom. U tom period je više puta bezuspešno pokušao da zakaže PCR testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

– Pokušavali smo dobiti termin preko telefona i preko interneta, ali nismo uspeli. Mađarska traži da PCR test ne bude stariji od 72 sata. Nažalost, to kod nas u tom vremenskom roku ne možete odraditi. Sin se trudio od sredine do kraja jula, ali bez uspeha. Vratio se za Peštu i odlučio se za dvonedeljni karantin što mu odgovara jer radi od kuće. Snaja sa decom je ostala u Novom Sadu, ali će se uskoro vratiti za Mađarsku. Oni nisu ni pokušavali da zakažu vreme za testiranje, već su se odlučili za karantin – objašnjava Olivera.


Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine navode za naš portal da se od četvrtka, 6. avgusta, broj osoba koje se dnevno testiraju na lični zahtev povećao na 150.

– Elektronski servis za zakazivanje aktivira se radnim danom u 10 časova i aktivan je do trenutka dok se ne ispuni maksimalni mogući broj termina za zakazivanje. Danas je, u trenutku kada se servis otvorio, u njega bilo uključeno istovremeno 440 ljudi iz cele Srbije. Svih 150 termina je rezervisano za 1 minut i 15 sekundi i svi oni koji su uspeli zakazati termin bili su odmah obavešteni na samoj aplikaciji i-mejlom – saopštio je za Moj Novi Sad dr Zoran Topalov iz IZJZV.

Za vikend je, kako je dodao, situacija bila drugačija, te je servis za zakazivanje bio dostupan od 10 do skoro 16 sati jer nije bilo velikog interesovanja putnika.

Prilikom elektronskog zakazivanja potrebno je u obrascu navesti ime, prezime, broj pasoša, kao i i-mejl adresu na koju će stići potvrda o zakazanom terminu. Jedna osoba može maksimalno zakazati testiranje za četiri osobe za naredni dan.

Za one koji su imali sreće sa dobijanjem termina, uzorkovanje se obavlja od sedam do deset sati ujutru u trijažnoj prostoriji u zadnjem dvorištu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ulaz iz ulice Ruđera Boškovića.

– Iskustva onih koji  su uspeli da zakažu su da pre prijavljivanja na aplikaciju, u nekom tekst editoru, pripremite sve neophodne podatke i kada se prijavite na servis za zakazivanje odradite samo copy + paste. Tako je najbrže – savetuju iz Instituta.

Na testiranje je neophodno poneti uplatnicu popunjenu na 6.000 dinara, pasoš i neki dokaz o putovanju (potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije, pozivno pismo, putno osiguranje, prevoznu kartu ili druge dokaze).

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan