Zakon koji je oštetio porodilje ide na izmenu

Zakon koji je oštetio porodilje ide na izmenu

Nepravda prema porodiljama koje su tokom porodiljskog odsustva primale male mesečne iznose, već početkom naredne godine mogla bi biti ispravljevna, najavila je ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Komisija koja je analizirala primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na čijem čelu je bila Đukić Dejanović, predložila je Vladi Srbije izmene Zakona što se tiče tri kategorije porodilja.

- Mislim da je realno da se poslanici u Skupštini Srbije početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena – rekla je Đukić Dejanović na predstavljanju godišnjega rada svog kabineta.

Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje, prenosi "Blic".

- Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata. Analizirali smo i žene koje su radile manje od šest meseci i došli do zaključka da ta primanja ne smeju biti degradirajuća – rekla je Djukić Dejanović.

Na veće nadoknade za trudničko i porodiljsko bolovanje mogu računati i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan