Zakon o udžbenicima mora da se menja

Zakon o udžbenicima mora da se menja

Prekratki rokovi za usklađivanje udžbenika i nastavnih planova, nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju, nejasan položaj udžbeničke literature u obrazovnom sistemu, samo su neke od zamerki na postojeću regulativu koji su izdavači predočili ministru Šarčeviću, prenosi "Politika".

Otkako je tržište udžbenika otvoreno za privatne izdavače, promenilo se osam ministara prosvete. Aktuelni, Mladen Šarčević, prvi je u tom nizu koji se, već na početku mandata, sastao sa predstavnicima najznačajnijih "igrača" obrazovnog izdavaštva. A oni su pred novog ministra izlili bujicu zamerki na račun Zakona o udžbenicima. Šarčević ih je ispratio s "domaćim zadatkom" – da prirede i dostave detaljnu analizu manjkavosti tog propisa čija je revizija po svemu sudeći neophodna.

Milorad Marjanović, direktor izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, saglasnost u vezi sa tim pitanjem ističe kao glavni zaključak prvog sastanka sa ministrom.

- Ključno je da taj zakon nije doprineo snižavanju cene knjiga, a o kvalitetu ćemo tek da razgovaramo. Zato ovaj propis mora da se menja, u tome se slažemo sa privatnim izdavačima. Predložio sam da se u tom kontekstu razmisli i o nečemu što bi se zvalo Zakon o Zavodu za udžbenike. Detaljan i zvaničan predlog iznećemo kad ministar bude organizovao poseban sastanak na tu temu – najavljuje Marjanović.

- Nepostojanje pravilnika o načinu prilagođavanja knjiga i nastavnih materijala đacima sa smetnjama u razvoju, istaknut je kao jedan od najvažnijih problema – kaže Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće "Klet".

- Iako zakon nalaže, taj pravilnik nije urađen. Ne zna se procedura – kako, kome i kada deca, roditelji, nastavnici, škole šalju zahtev za prilagođavanje udžbenika, a da se samo jedan preradi na Brajevo pismo, potrebno je najmanje šest meseci. Zahtevi nam stižu i do sada smo ih primili 60. Trebalo je da ih dobijemo najkasnije u martu da bismo pripremili knjige pre prvog septembra – ilustruje Knežević Orlić.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan