Zamenite stari papir za sadnice na "Novosadskoj jeseni"

Zamenite stari papir za sadnice na "Novosadskoj jeseni"

U želji da promoviše i podstakne reciklažu starog papira, i ove godine, tokom manifestacije "Novosadska jesen", udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

Kako se navodi u saopštenju, svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

Manifestacija "Novosadska jesen" održava se od 24. do 28. oktobra na Spensu u Novom Sadu, a štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalaziće se u holu na prvom spratu.

Građani i građanke stari papir mogu doneti od 8 do 20 časova u utorak, sredu, četvrtak i petak, odnosno od 8 do 12 časova u subotu 28. oktobra.

Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine" svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh – poručuju "Inženjeri zaštite životne sredine".

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan