Zamislite želju: Noćas nas očekuje kiša "zvezda padalica"

Zamislite želju: Noćas nas očekuje kiša "zvezda padalica"

Halejeva kometa poslednji put je prošla je blizu Zemlje 1986. godine, a na nebu će se ponovo pojaviti tek 2061. godine.

Međutim, kako javlja B92, večeras, u noći između ponedeljka i utorka očekuje nas meteorska kiša orionida koja je proizvod Halejeve komete. Očekuje se da oko 40 meteora svakog sata prođe kroz Zemljinu atmosferu, što će upriličiti spektakl na nebu u obliku vatrene kiše.

Na putu oko Sunca komete i asteroidi se osipaju i ostavljaju tragove, koji nastavljaju da se kreću oko Sunca. To su takozvani meteorski potoci. Kada Zemlja prolazi kroz te potoke, nastaju meteorski pljuskovi i obično se nazivaju po zvezdi ili sazvežđu blizu mesta na kojem se meteori pojavljuju na nebu. Zemlja svake godine prolazi kroz tragove nekoliko kometa, kada se sa tla mogu videti meteorske kiše.

Osim tokom takozvanih meteorskih kiša ili pljuskova, pojedinačni meteori mogu se videti svake noći i to nekoliko na sati. Ti pojedinačni meteori poznati su kao zvezde padalice.

Kako piše Lovesensa, meteorska kiša ili kiša zvezda padalica počinje 21. oktobra i trajaće sve do 7. novembra. Kiša meteora Orinoida biće najlepša u noći između 21. i 22. oktobra. Tada će zvezde padalice biti najbliže zemlji i možemo ih videti u najvećem broju.

Ovi meteori dobili su naziv po sazvežđu Orion iz čijeg pravca dolaze. Meteori nastaju od kometa, a meteori Orinoidi nastaju od ostataka koji padaju sa matična komete, odnosno Halejeve komete. Jedino što nas ove godine može ometati da u pravom svetlu vidimo meteorsku kišu jeste Mesec koji je trenutno u poslednjoj četvrti, ali budite uporni i sigurno ćete "uhvatiti" barem jednu "zvezdu padalicu".

Izvori: B92.netLovesensa 

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan