Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države od 15. juna

Zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države od 15. juna

Čuvanje reproduktivnog materijala o trošku države počinje 15. juna, izjavila je v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

To znači da će parovi koji učestvuju u procesu vantelesne oplodnje moći će o trošku države da sačuvaju reproduktivni materijal za eventualni novi pokušaj.

Vantelesnu oplodnju je moguće obaviti u pet državnih i 11 privatnih klinika.

Tokom prva tri meseca ove godine država je platila vantelesnu oplodnju za 886 parova, a prošle godine za 3.500 partnera.

Većina ovih klinika ima opremu za zamrzavanje reproduktivnih ćelija.

Zamrznuti embrioni čuvaju se pet godina, a ukoliko parovi to žele, mogu potpisati saglasnost da njihovi embrioni budu zamrznuti još pet godina.

Sanja Radojević Škondrić je kazala i da će od kraja sledeće nedelje zdravstvene ustanove moći da krenu u nabavku terapije za spinalnu mišićnu atrofiju.

Ona je navela i da će terapiju primiti prva grupa koja je za to određena, a da će se naredne nedelje razmatrati i druga grupa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje novosadska policija bebe horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad novosađani vremenska prognoza novosadsko porodilište jkp novosadska toplana isključenje grejanja sahrane novi sad jkp lisje Dom zdravlja isključenja struje novorođenčad horoskop betanija elektrovojvodina servisne informacije novi sad bez grejanja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija bez vode dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja Hitna pomoć isključenje vode Isključenje struje