Zaoštreni odnosi roditelja i nastavnika zbog kontrolnih zadataka

Zaoštreni odnosi roditelja i nastavnika zbog kontrolnih zadataka

Škole ni ubuduće neće biti dužne da omoguće uvid roditeljima u kontrolne zadatke mimo takozvanih otvorenih vrata, a da li će se prekinuti s takvom praksom biće poznato na proleće, kada će Ministarstvo prosvete izaći sa novim zakonskim rešenjima.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za "Danas" da je "cilj Ministarstva da unapredi komunikaciju škole i roditelja i da se omogući bolji i lakši uvid u rad deteta", pa će i ovo pitanje sistemski urediti u sklopu predstojeće izmene zakona i podzakonskih akata na čemu se trenutno radi.

Brojni komentari na sajtu "Danasa" i "Zelene učionice", koja je prenela tekst sajta "Danas" o ovom problemu, još jednom ukazuju na zaoštrene odnose roditelja i nastavnika.

"U školi koju pohađa moj unuk kontrolni su ograničeno dostupni i učenicima, jer profesor podeli listiće da ih potpišu a onda ih odmah i pokupi. Neki samo pročitaju ocene, deca nemaju šansu da uporede radove, a o snimanju telefonom nema ni govora. Kad odete na razgovor koji se obavlja u holu, profesor dolazi sa sveščicom u kojoj su ocene sa kontrolnih i blic kontrolnih, a radova nema", piše čitateljka sajta "Danas".

Druga kaže da je jednom otišla da vidi kontrolni iz hemije i odustala.

"Na otvorenim vratima imala sam premalo vremena da shvatim na čemu sa detetom treba da radim. Većina nastavnika ne zna da razgovara sa roditeljima i da zbog nekolicine loših i nevaspitanih ljudi sve nas gledaju sa nepoverenjem, kao da smo došli da ih kontrolišemo, a ne jer hoćemo da pomognemo svojoj deci", kaže ona.

Prosvetni radnik tvrdi da đaci ne nose kontrolne kući "upravo zbog roditelja koji ih prepravljaju, pa dolaze da se bune jer im je falio poen za pet, a nastavnik je loše pregledao... Posle se prave nevešti, kao dete ispravljalo". Dodaje da nema vremena da ih slika (kopira) i čeka roditelje da dođu po svoje.

Jedan čitalac pita da li i usmene odgovore treba snimati kako bi roditelji bili sigurni da su im deca realno ocenjena.

"Veliki je procenat učenika koji pokušavaju da varaju tako što preprave kontrolne zadatke kada im se pruži prilika. Zbog toga bi davanjem kontrolnog učenicima nastavnici obesmislili njihovo postojanje, jer bi pošteni i vredni prošli gore od onih koji ne poštuju pravila ponašanja", glasi jedno od viđenja.

Među predlozima kako da se ovaj problem reši je da se deci dozvoli da telefonom snime ocenjeni kontrolni. Kontraargument glasi da je zabranjeno nošenje mobilnih u školu. Za roditelje je prihvatljivo i da nastavnici fotokopiraju radove: "Nemojte mi reći da škole nemaju fotokopir aparate. Ako deca ne smeju da fotografišu, vi smete. Ne vidim razlog zbog koga kontrolni treba da se kriju. Osim ako sumnjate u vlastite sposobnosti da napravite dobar test i valjano ga ocenite".

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan