Započeta realizacija projekta "Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti RS"

Započeta realizacija projekta "Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti RS"

Policijska asocijacija "Evropski policajci romske nacionalnosti" održala je danas konferenciju povodom realizacije projekta "Inkluzija Romkinja i Roma u sektor bezbednosti Republike Srbije – ka većoj prolaznosti na osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici", kojoj su prisustvovali i predstavnici MUP-a, kao i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Predsednik policijske asocijacije Nenad Tairović rekao je da se ovaj projekat sprovodi sa ciljem informisanja i uključivanja pripadnika nacionalnih manjina u sektor bezbednosti Republike Srbije, a povodom raspisivanja konkursa za prijem polaznika na stručno osposobljavanje u Centar za osnovnu policijsku obuku.


Načelnik Odeljenja za stručno obrazovanje i obuku Milan Radivojević istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima značajne korake kao bi animiralo što veći broj kandidata predstavnika nacionalnih manjina da konkurišu u COPO, o čemu govori podatak da je među polaznicima obuke u poslednjih deset klasa oko jedanaest posto pripadnika nacionalnih manjina.

- Hoćemo da im pomognemo da lakše savladaju konkursnu proceduru, da prođu kroz selekcione faze i postanu polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku, a nakon toga i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – istakao je Radivojević i najavio da će u saradnji sa policijskom asocijacijom, krajem februara, u COPO-u organizovati pripremne radionice za pripadnike nacionalnih manjina kroz koje će im pružiti tu vrstu pomoći.


Načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku Miroslav Mijailović naglasio je da je Centar veoma posvećen podršci pripadnika nacionalnih manjina, i podsetio da su se kroz kampanje, kao i promotivne tribine širom Srbije, trudili da im približe načine rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i proces obuke u Centru za osnovnu policijsku obuku.

- Kroz radionice koje ćemo sprovesti pripadnici nacionalnih manjina će imati priliku da vide kako izgleda kvalifikacioni ispit po fazama, da se za njega pripreme i dobiju istu šansu na ispitu kao i ostali kandidati – poručio je Mijailović.

Predstavnici nacionalnih saveta romske, vlaške, mađarske i rumunske nacionalne manjine izrazili su zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, koji, kako je ocenjeno, predstavlja korak dalje u ostvarivanju prava manjina.

Izvor: mup.gov.org

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci servisne informacije novi sad betanija sahrane jkp novosadska toplana Miloš Vučević havarija na vodovodu novosadsko porodilište radosne vesti almaško groblje telep servisne informacije dunav isključenja struje bez vode bez struje bebe jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević porodilište novorođenčad horoskop raspored sahrana i ispraćaja EPS raspored sahrana novi sad institut batut kaleidoskop kulture gradsko groblje Novosadska toplana elektrovojvodina