Zaposleni u vrtićima zahtevaju povećanje plata za 15 odsto

Zaposleni u vrtićima zahtevaju povećanje plata za 15 odsto

Najavljenom povišicom od sedam odsto zaposleni u predškolskim ustanovama nisu zadovoljni i smatraju da su diskriminisani, jer je svim ostalim sektorima obrazovanja predviđeno povećanje plata za devet odsto.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, u kome je 103 od ukupno 165 predškolskih ustanova u Srbij, traži da se plate zaposlenima u predškolskim ustanovama povećaju za 15 odsto.

Taj zahtev uputiće predsednici Vlade Ane Brnabić, a ako ne bude odgovora, iz sindikata najavljuju moguću obustavu rada na jedan dan.

Od članova je traženo da se izjasne da li su za to da svoje nezadovoljstvo izraze protestom ispred Vlade ili da zatvore vrtiće na jedan dan.

- Prema odgovorima koje smo dosad dobili oko polovina članova je za to da stanemo sa radom jedan dan, druga polovina nije, jer se ljudi plaše…Sačekaćemo nekoliko dana da vidimo hoće li biti odgovora iz Vlade na naš zahtev, a potom će Republički odbor odlučiti o daljim koracima. Lično sam za to da se vrtići zatvore i da nam država kaže da li joj treba predškolstvo ili ne – izjavila je u sredu 14. novembra Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona je istakla da je sada prvi put cena rada u predškolstvu izjednačena sa osnovnim i srednjim školama, tako da početna plata vaspitača sa fakultetom iznosi oko 49.700 dinara.

Međutim, u predškolskim ustanovama najveći broj vaspitača radi sa višom školom, a drugi problem je što neke lokalne samouprave ne žele da daju veće plate vaspitačima koji imaju visoko obrazovanje već ih ravnaju prema višoj stručnoj spremi, prenosi "Danas".

Kiković je ukazala i da je u vrtićima zaposlen veliki broj spremačica i servirki koje primaju minimalac, da su grupe prebukirane, da se vaspitačima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju ne isplaćuje povišica od tri odsto, bez potvrde interresorne komisije, što mnogi roditelji izbegavaju.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Srbiji sahrane servisne informacije novi sad gradsko groblje policija Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina bez vode JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ Vreme u Novom Sadu isključenje vode novosađani bez struje bebe novorođenčad vremenska prognoza novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište jkp lisje raspored sahrana novi sad servisne informacije štrand Republički hidrometeorološki zavod Futog betanija isključenja struje Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo sremska kamenica