ZAŠTITA POTROŠAČA: Uvodi se registar "Ne zovi"

ZAŠTITA POTROŠAČA: Uvodi se registar "Ne zovi"

Primena novog Zakona o zaštiti potrošača počinje 20. decembra, a najveća novina koju donosi jeste Registar "Ne zovi" preko kojeg će svi potrošači, koji ne žele da im se roba ili usluge nude preko fiksnog ili mobilnog telefona, moći da "stopiraju" takvu dosadašnju praksu trgovaca.

Ovo je rekla pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Višnja Rakić i dodala da je ovaj Registar uveden upravo zbog čestih žalbi građana na "nasrtljive trgovce" koji ih često zovu u popodnevnim i večernjim satima i nude neke proizvode, prenosi "Dnevnik"

− Uvođenje Registra "Ne zovi" biće za naše potrošače veliki spas. Potrošač koji ne želi da bude pozivan od strane trgovaca, obratiće se svom mobilnom operatoru sa kojim ima zaključen ugovor i od njega tražiti da se nađe u Registru. Potrošač će popuniti jedan obrazac, koji će mobilni operator proslediti RATEL - u koji vodi evidenciju tih telefona koji ne žele da budu pozivani − objasnila je Rakićeva.

Ističe da će ubuduće trgovac, pre nego što krene sa svojom komercijalnom porukom i pozivanjem potrošača, biti u obavezi da uđe na sajt RATEL - a i da pogleda da li se na tom spisku nalazi telefon koji on želi da pozove i ukoliko se broj nalazi u Registru, a trgovac ga pozove, biće u prekršaju.

Govoreći o ostalim novinama iz Zakona o zaštiti potrošača, Rakićeva je navela da je jedna od njih i uvođenje prekršajnih naloga koji će, kako je objasnila, rasteretiti sudove, a potrošačima omogućiti da lakše ostvare svoja prava.

Navela je da to u praksi znači da će inspektor moći na licu mesta da napiše prekršajni nalog ukoliko utvrdi nepravilnost kod trgovca.

Rakićeva navodi Zakon o zaštiti potrošača predviđa visoke kazne za određen prekršaje, te se tako one za pravna lica kreću od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara.

Predstavnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Nikica Jovanović kaže da ta organizacija smatra da novi zakon donosi niz novina koji će doprineti boljoj i efikasnoj zaštiti potrošača.

Ona je ukazala da su novina i postupci vansudskog rešavanja sporova, odnosno medijacija, koja je, kako je objasnila, postojala i pre donošenja novog zakona, ali ne u formi da je bila obavezujuća za trgovca.

− Potrošač koji smatra da je oštećen tokom reklamacionog postupka, odnosno odbije mu se reklamacija i ne reši svoj spor sa trgovcem, od sada će trgovac biti u obavezi da prisustvuje medijaciji ukoliko potrošač to zahteva − navela je Jovanovićeva.

Jovanovićeva navodi da je u okviru novog zakona novina i to što će za sve usluge čija je cena veća od 5. 000 dinara izdavati predračun.

Dodaje da se to naročito odnosi na majstore koji vrlo često za obavljanje neke usluge ne daju cenu unapred, a kada obave posao kažu cenu koja bude prilično visoka, te je izdavanje predračuna još jedan vid zaštite potrošača.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Seka

  pre 723 dana i 3 sata

  Zakasnili ste, odavno. Svi koji pruzaju usluge ce opet naci rupu u zakonu.
  Srpska posla.

  Oceni komentar:
  2
  2