ZAŠTITA RAVNOPRAVNOSTI: Najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta

ZAŠTITA RAVNOPRAVNOSTI: Najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je danas, predstavljajući izveštaj u Narodnoj skupštini za 2018. godinu, da je najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, zatim starosnog doba, pola i rođenja.

Janković je kazala da je Poverenik u 2018. godini postupao u 1.407 predmeta, od čega 947 pritužbi, 300 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti, jedna tužba za zaštitu od diskriminacije, četiri predloga Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, tri krivične, jedna prekršajna prijava, 17 upozorenja za javnost i 24 saopštenja, preneo je Tanjug.

Ona je dodala da je po preporukama Poverenika u pojedinačnim slučajevima diskriminacije postupljeno u 78,2 odsto slučajeva, odnosno u 98 odsto kada su reč opšte preporuke.

– Zabrinjava što neki mediji i pojedine javne ličnosti ne postupaju po našim preporukama, i to kada je u pitanju diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije, dok se po preporukama, primera radi, koje se odnose na osobe sa invaliditetom postupa u potpunosti – rekla je Janković u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, na povećanje broja pritužbi zbog diskriminacije dece uticala je primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, zbog čega je Poverenik, kaže ona, podneo više inicijativa za izmenu zakona.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan