Zaštitari: Evo koje su tri najugroženije fasade u Novom Sadu

Zaštitari: Evo koje su tri najugroženije fasade u Novom Sadu

Među bitnim aktivnostima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada je i sanacija uličnih fasada objekata u Grčkoškolskoj ulici 5, 6 i 8. Prema rečima Aleksandre Zeković, zadužene za odnose s javnošću u ovom preduzeću, radi se o jednoj od najstarijih ulica u Novom Sadu. Njenu istoriju nisu obeležili samo arhitektonsko vredni objekti već i istorijske ličnosti koje su u njoj živele.

– U broju 5 živeo je Miša Dimitrijević (1846–1889), poznati političar i publicista. Zgrada pod brojem 6 podignuta je 1936/7. godine za starateljstvo Fonda Srpske velike gimnazije, a manje popravke, izvođene tokom 1944. godine, nadgledao je Đorđe Tabaković. Kuća broj 8 je bila vlasništvo Matice srpske, a ta ustanova dobila ju je zaveštanjem Marije Dimitrijević – kaže Aleksandra Zeković.

Pomenuti objekti sastavni su deo prostorno - kulturno - istorijske celine starog jezgra Novog Sada ( „Sl. Glasnik RS“, br. 7 od 18. Januara 2008. godine). Međutim, zbog dugogodišnjeg neodržavanja, izloženosti atmosferskim uticajima i činjenici da vlasnici i korisnici zaista nisu u mogućnosti da sami finansiraju skupe radove na sanaciji, objekti su u izuzetno lošem stanju.

– Po oceni konzervatora Zavoda, to su najugroženije fasade u Novom Sadu i neophodno je izvesti mere tehničke zaštite. U broju 8 neophodno je uraditi i statički proračun sanacije. Projekte sanacije fasada u broju 5 i 6 arhitekte - konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture su uradili tokom 2014. godine – podseća Aleksandra Zeković.

Župni ured – Plebanija nalazi se u prostorno kulturno - istorijskoj celini starog jezgra, a i sam objekat je utvrđen za spomenik kulture od velikog značaja. Objekat je sagrađen 1808. godine, na prelazu baroka u klasicizam, i ređi je primer izvorne očuvanosti.

– Objekat Plebanije je usled dugogodišnjeg neodržavanja i dejstva kapilarne i atmosferske vlage u nezavidnom položaju – napominje Aleksandra Zeković. – Stoga je neophodna njegova komletna sanacija i obnova. Neophodno je da se saniraju krov, fasada i enterijer.

Tokom 2014. godine, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada uradio je projekat prve faze sanacije Župnog ureda, čime je obuhvaćena sanacija krovne konstrukcije. Aleksandra Zeković je istakla da za sve pomenute projekte Zavod aplicirao na konkursima različitih nivoa vlasti i da će od dinamike dospeća novca zavisiti i realizacija obnove.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan