Zaštitite se od moguće prevare na bankomatima

Zaštitite se od moguće prevare na bankomatima

Ako primetite nešto sumnjivo na bankomatu na kojem želite da podignite novac, nikako ga ne koristite, već obavestite banku o tome, savetuje Devica Kulundžić, rukovoditeljka Odseka za sprečavanje zloupotreba platnim karticama i rešavanje reklamacija Rajfajzen banke.

Svakog vikenda u aprilu četvorica bugarskih državljana pljačkali su ljude koji su u Beogradu podizali novac sa bankomata jedne banke. Oni su na bankomate postavljali tzv. "skimere", skidali podatke sa kartica klijenata, zatim vraćali u Bugarsku, tamo izrađivali nove falsifikovane kartice sa zloupotrebljenim podacima, vraćali se ponovo u Beograd i dizali novac za sebe, prenosi "N1".

Beogradska policija uspela je da uđe u trag ovoj grupi, dvojica osumnjičenih su uhapšena, a dvojica su uspela da pobegnu. Pljačka se nastavila i ovog meseca, samo što su sada pljačkaši, umesto sa bankomata u Srbiji, sa Balija podizali novac sa tuđih bankovnih računa.

Devica Kulundžić objašnjava da su "skimeri" uređaju koji se ostavljaju na bankomatu i koji snimaju PIN koji korisnik unosi i preuzimaju podatke sa magnetne trake kartice koje kasnije nanose na falsifikovane kartice.

Ona korisnicima poručuje da ako primete bilo šta sumnjivo na bankomatu sa kojeg žele da podignu novac, odmah obaveste kol-centar banke čiji je bankomat, i da taj aparat ne kosite.

- Ako primetite da se neki deo pomera ili da ne možete da ubacite karticu, ako vam tastatura ne izgleda stabilno ili ima tragova lepka, onda nešto nije u redu i najbolje je da ne koristite taj bankomat – saveruje ona.

Kako "N1" prenosi, Kulundžić ipak ističe da banke ulažu velika sredstva u zaštitu bankomata, postavljanje "antiskiming" uređaja i instalaciju zaštitnog softvera. Srbija je, kako kaže, u dobroj poziciji u odnosu na region kada je u pitanju zaštita klijenata, ali dodaje i da kriminalne grupe stalno prate razvoj zaštitne tehnologije, te su banke stalno "u trci sa njima".

Dodatne mere zaštite koje klijenti mogu da preduzmu sa svoje strane, jesu na prvom mestu da se kartica i pin ne drže zajedno na istom mestu. Zatim, kako kaže, da se koriste bankomati na osvetljenim i prometnim mestima, u okviru ekspozitura banke. Takođe, poželjno je rukom zaštititi tastaturu dok se unosi pin, jer se samim tim blokira kamera na eventualnom "skiming" uređaju, odnosno blokira se snimanje pina, objašnjava Kulundžić.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan