ZAŠTITNE MASKE: Koje sve vrste postoje na našem tržištu i kolika im je cena (FOTO)

ZAŠTITNE MASKE: Koje sve vrste postoje na našem tržištu i kolika im je cena (FOTO)

S rastom broja zaraženih usled korona virusa, pooštrene su i mere zaštite, koje, između ostalog, podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom, na mestima gde se okuplja veći broj ljudi.

Zato je Novosađanima maska ovih dana postala neizostavni "modni detalj".

Neki je nose preko lica, kako i dolikuje, pojedini na bradi ili vratu, a ima i onih koji je drže oko ruke, a koriste je samo u "kritičnim momentima", odnosno kada su okruženi velikim brojem ljudi.

Cena maski je pala odnosu na mart, kada je komad bio 120 dinara. One sada mogu da se nabave u svim apotekama, a osim hirurških, pojavile su se i epidemiološke odnosno respiratorne, čija cena je viša u odnosu na platnene i hirurške.

Istražili smo koliko koštaju maske u novosadskim apotekama, prodavnicama, krojačkim radnjama…U apoteci "Tilija" sem hirurških maski, koje su 50 dinara, u prodaji imaju resporatorne i epidemiološke maske, ali im je cena znatno viša. Oznake maski su N95, N100, P95, P100, FFP1, FFP2, FFP3, a svaka ima svoje značenje.

U ovoj apoteci se prodaju respiratorne maske FFP2, bez izduvnog ventila, a nisu za jednokratnu upotrebu, jer mogu da se nose 120 radnih sati i staju 850 dinara.


Kako saznajemo od farmaceutkinja, te respiratorne maske su navodno i najpouzdanije pošto imaju 4 zaštitna sloja. Oni koji ih imaju zaštićeni su do 95 odsto od virusa i ostalih otrova iz vazduha.

– One se kao zaštita preporučuju ljudima koji rade u velikim kolektivima i onima koji su izloženi zarazama poput farmaceuta, lekara, medicinskih sestara. Otporne su na vlagu, lagane i prozračne, a vrlo su udobne za nošenje, nisu toksične i ne izazivaju iritaciju. Pružaju efikasnu zaštitu i od čestica dima i smoga – kažu u apoteci "Tilija".

U apotekama, ali i u bolje snabdevenim prodavnicama, u prodaji su epidemiološke maske, gde komad staje između 200 i 250 dinara. Na njima je najčešće oznaka N95 što znači da su one izrađene po američkom standardu.


Ipak, na ulici najčešće srećeno Novosađane koji se štite hirurškim maskama, koje se najčešće prodaju u zelenoj i plavoj boji, a cena im je od 39 do 60 dinara po komadu.

U pojedinim prodavnicama maske mogu da se kupe i jeftinije, te u megamarketu "Maxi" za 10 komada treba da izdvojite 389 dinara. Preporuka je da se menjaju čim se jednom skinu sa lica.


U knjižari "Zebra", koja se nalazi na Limanu 4, prodaju epidemiološke maske N95 po ceni od 250 dinara, dok hirurške staju 60.

Vlasnik knjižare Igor Plužnikov kaže za naš portal da se mnogo bolje prodaju ove bele, skuplje, u odnosu na hirurške, zelene.

–  Tokom dana, recimo, prodam pet epidemioloških i jednu hiruršku. Ljudima zaista više nije bitna cena, svi su uplašeni i svi gledaju kako da se na što bolji način zaštite – ističe naš sagovornik.


Ima i Novosađana koji su se opredelili za pamučne šivene maske. Oni kažu da im medicinske smetaju, te da su pamučne prijatnije za nošenje, posebno po visokim temperaturama. Cena im je od 100 dinara pa naviše.

– Moja porodica i ja nosimo šivene maske jer su nam od ovih medicinskih iskočile bubuljice. Posle svakog nošenja, operem ih i ispeglam, pa tako u krug. Maske ne kupujemm već ih sama šijem – kaže Novosađanka Zorica.


Krojačica Paula, koja ima krojačku radnju na Limanu 4, prodaje ih po ceni od 100 dinara, a samo 500 metara dalje od nje, u drugom krojačkom salonu, prodaju ih za 120 dinara.

Pauline maske raznih su dezena i materijala.

– Od kad je rečeno da i deca mlađeg uzrasta moraju da nose maske, počela sam da šijem i za njih, a cena je ista kao i za odrasle i koštaju 100 dinara. One su manje i prianjaju deci na usta, namenje su za uzrast do 12 godina – ističe krojačica Paula.


Da bi razbili monotoniju, mnogi naši sugrađani počeli su da kupuju maske sa raznim natpisima, imenima omiljenih muzičkih izvođa ili kultnim filmskim scenama. Novosađani mogu i da poruče šta žele da bude odštampano na maski, pa pojedincima njihovo nošenje pričinjava zadovoljstvo. Zaštitne, pamučne maske ovog tipa mogu da se poruče i na Fejsbuk stranici "Štampa i dizajn čika Nebojša".


U stvari, nije ni bitno da li ste se opredelili za jeftiniju ili skuplju varijantu, pamučnu ili platnenu, bitno je da masku redovno nosite kako biste zaštitili i sebe i druge od korona virusa.

Oceni vest:
40
9

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Av, Av!

  pre 180 dana i 11 sati

  Imate li maske "Dole Gospodar!" ?

  Oceni komentar:
  6
  21
 • ana

  pre 180 dana i 3 sata

  hvala na iscrpnom obaveštenju koje je veoma korisno

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Yo

  pre 179 dana i 14 sati

  Hvala. Ne samo zbog ove objave, već zbog svega što pišete, odlični ste. Informišemo smo iz prve ruke korisnim saznanjima, a intervjui sa zanimljivim novosadjanima su mi takodje veoma dragi. Pozdrav i najbolje želje za ekipu.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Nije svejedno

  pre 179 dana i 11 sati

  Ne zaboravite vizire, za ljude koji vole da dišu.
  Nisu skupi, od 22 do 159 dinara.

  Oceni komentar:
  3
  7
 • VLADIMIR

  pre 178 dana i 12 sati

  NE ZNAM KO RADI I UREDJUJE VESTI "MOJ NOVI SAD" . I ZAMOLIO BIH TU ILI TE OSOBE DA AKO VEĆ NEMAJU ILI NE ZNAJU ŠTA DA PIŠU ,DA NE STAVLJAJU I NE PONAVLJAJU VESTI STARE I PO NEKOLIKO MESECI. VERUJEM DA SVAKI DAN IMA TOLIKO DEŠAVANJA I RAZNIH NOVOSTI "MOM" U GRADU "NAJLEPŠEM" NOVOM SAD-u !!!!!!!!!!!

  Oceni komentar:
  9
  3