ZAŠTITNIK GRAĐANA: Deca ulice najranjiviji deo društva

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Deca ulice najranjiviji deo društva

Deca ulice najranjiviji su i pravno nevidljiv deo našeg društva, a njihova prava su višestruko ugrožena – počev od bezbednosti do prava na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, ocenio je ombudsman Zoran Pašalić.

- U rešavanje tih problema, koji su za decu ulice egzistencijalno važni, mora se uključiti čitavo društvo, jer je to jedini način da za njih izgradimo bezbedno i humano okruženje – poručio je Pašalić povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici koji se obeležava 12. aprila.

Kako se navodi u saopštenju, izveštaji, koje je ombudsman izradio u prethodnom periodu, pokazuju da su deca, uključena u život i rad na ulici, često seksualno i radno eksploatisana, žrtve su nasilja i diskriminacije, najčešće žive u ekstremnom siromaštvu, u neformalnim naseljima, često bez pristupa tekućoj vodi i struji, u velikom broju slučajeva bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.

Deca ulice isključena su iz sistema obrazovanja ili im je otežan pristup školovanju, nemaju pristup uslugama i merama zdravstvene i socijalne zaštite i zaštite od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije, takođe je ocena koju je zaštitnik građana ponovio u više svojih izveštaja.

- Zakon o javnom redu i miru ne prepoznaje decu koja su gurnuta u dečje prosjačenje, dečju prostituciju i najgore oblike dečjeg rada kao žrtve zlostavljanja i iskorišćavanja, već ih tretira kao počinioce prekršaja i propisuje njihovu odgovornost ukoliko su dostigli uzrast prekršajne odgovornosti –navodi zaštitnik.

Pašalić dodaje da se problemi dece ulice mogu rešiti samo odgovarajućom međusektorskom saradnjom nadležnih državnih organa i institucija i poziva nadležne da tom problemu posvete posebnu pažnju i obezbede da i deca ulice, kao i sva deca, imaju mogućnost da ostvare prava garantovana Ustavom i zakonima.

Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici obeležava se od 2011. godine u više od 130 zemalja sveta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan