Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole poreske uprave zbog retroaktivne naplate poreza frilenserima

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole poreske uprave zbog retroaktivne naplate poreza frilenserima

Zaštitnik građana saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naveo je da su se toj instituciji obraćali građani koji treba da "odjednom plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika".

Pašalić je ocenio da "nije sporna naplata poreza već način na koji se vrši kontrola prijavljivanja i naplate poreza u ovim slučajevima".

On je od Poreske uprave zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi informacije da li je prethodnih godina redovno, na javan i transparantan način, ukazivala građanima da prihod iz inostranstva, po osnovu pružanja različitih vrsta usluga, predstavlja oporeziv prihod, kao i na obaveze fizičkih lica koja ostvaruju ovakve prihode da podnose poreske prijave, odnosno da sami obračunaju porez i doprinose i izmire svoje poreske obaveze.

Zaštitnik građana traži i da mu Poreska uprava dostavi podatke o broju izvršenih kontrola naplate poreza od fizičkih lica koji ostvaruju prihode iz inostranstva od oktobra 2020. do kraja te godine, kao i o broju obavljenih kontrola radi provere podnošenja poreskih prijava i naplate poreza u poslednjih pet godina za svaku godinu pojedinačno.

Poreska uprava treba da bude servis građana koji će im redovno i tačno ukazivati na njihove obaveze. Ne može se građanima u potpunosti prebaciti odgovornost da samoinicijativno ispunjavaju poreske obaveze na koje im Poreska uprava nije ukazivala – naglasio je Zaštitnik građana.

Za sutra, 16. januar, u 15 sati, ispred Skupštine Srbije, zakazan je novi protest frilensera i drugih radnika na internetu.

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosadjanka

  pre 1139 dana i 6 sati

  Ja nisam dobila račun za porez na imovinu već godinama, plaćam paušalno, od prvog računa pre 10 godina povećavam sama sebi pomalo godišnju sumu i tako plaćam. POnekad dobijem obračun u kome je jasno da sam preplatila porez ali ne očekujem da ću ikad dobiti povraćaj. Plaćam više jer se bojim sopstvene države i da će mi iz poreske jednog dana samo poslati neki retroaktivni račun u kome su mi dodali kamate i kamate na neku malu razliku u uplati. Imam utisak da ceo život manje više živim u strahu od sopstvene države i šta će sledeće da mi urade.

  Oceni komentar:
  0
  7